Szétreped a tojás főzés közben?

tojás
Vágólapra másolva!
Ugyan ki ne tudna megfőzni néhány darab tojást? – mondhatnánk legyintve, holott hibát hibára halmozunk mi magunk is, és csak a szerencsének köszönhető, ha nem repednek meg. Az első ilyen baklövés, amikor kivesszük a hűtőből, és rögtön feltesszük főni. Üljünk hát vissza néhány percre az élet iskolapadjába, és tanuljunk meg jó keménytojást készíteni.
Vágólapra másolva!

Az első lépés, hogy vegye ki a tojásokat a hűtőből, és hagyja néhány percig a konyhapulton. Ha fél, hogy a nagy melegben gyorsan megromlanak, akkor tegye meleg vízbe legalább 10 percre, hogy kicsit átmelegedjenek. Így kisebb lesz a forró víz és a tojás közti hőmérsékletkülönbség, vagyis kevesebb az esély rá, hogy megreped.

Hagyja átmelegedni a tojásokat, miután kiveszi a hűtőből Forrás: Shutterstock

Ha meggyőződött róla, hogy a tojások már nem hidegek, akkor óvatosan helyezze őket egy edénybe. Körülbelül

3 centiméterig engedje vízzel,

közben vigyázzon, nehogy egymásnak ütődjenek. Ezután adjon hozzá fél teáskanál sót: ez megkönnyíti a hámozást, és kisebb valószínűséggel fognak megrepedni.

Sőt, érdemes tojásonként egy evőkanál ecetet is a vízbe tenni. Ez segít, hogy a tojásfehérje gyorsabban megszilárduljon a főzés során, és ha netén mégis megrepedne a héja, nem fog kifolyni a réseken.

Ám nagyon kell vigyázni az ecettel is, mert ha túl sokat tesz a vízbe, a tojás átveszi az ízét és az illatát.

Tegye rá az edényre a fedőt, majd kezdje el közepes lángon felforralni a szobahőmérsékletű vizet. Így a tojásoknak lesz idejük átvenni a folyamatosan melegedő víz hőmérsékletét, és nem fognak megrepedni. Amikor a víz már forr, kapcsolja le a gázt, és hagyja a tojásokat a forró vízben a fedő alatt.

Figyeljen az időre, ne főzze túl a tojást! Forrás: Shutterstock

Ha lágyan szereti, már 3 perc után is kiveheti őket a vízből; ha közepesen megfőzve, akkor 5-7 perc után, ha pedig keményen, akkor 9-12 perc után szedje ki.

Míg megfőnek, készítsen elő egy tál jeges vizet, hogy rögtön le tudja hűteni őket, így állítva le teljesen a főzési folyamatot. Ez körülbelül 2-5 percet vesz igénybe.

Ha túlságosan megfő, a sárgájának külseje zöldes árnyalatú lesz. Ettől még ehető, ám nem túl gusztusos.

Miután letelt az idő, görgesse végig a pulton a tojást, hogy a héja mindenhol megrepedjen, majd távolítsa el könnyedén egy evőkanál segítségével.

Amennyiben betartja a fentebb említett utasításokat, a tojásai esztétikusan és gusztusosan kerülhetnek az asztalra.