Mit tegyünk, ha sok stressz ér?

tea
Vágólapra másolva!
A gyömbér egy Kínában őshonos növény, amely bármilyen meleg és nedves területen jól érzi magát. Fűszerként, de gyógynövényként is használják, mivel természetes gyulladásgátló hatású, valamint segíthet a mentális egészség javításában is. Sőt, az emésztési zavarok és az izomfájdalmak kezelésében is fontos szerepe van. És ez nem minden. Mire jó még?
Vágólapra másolva!

Mi köze a gyömbérnek a kurkumához?

A tudományos kutatásoknak köszönhetően a szakértők elkezdik megérteni és feltárni a gyömbérben rejlő lehetőségeket. Az eddigi kutatások több mint

100 különféle vegyületet azonosítottak a gyömbérben.

Ezek közül több mint 50 antioxidáns. Miért fontos ez? Mert az agy rendkívül érzékeny a szabad gyökök károsító hatására, ezért pótolni kell az antioxidánsokat.

Mint az indiai eredetű kurkumának, a gyömbérnek is van curcumin nevű vegyülete. Ez természetes antibakteriális, gombaellenes és gyulladásgátló hatású.

Segít a szorongás, a depresszió és az agy öregedésének kezelésében.

Forrás: Shutterstock

Így gyógyít a gyömbér

A gyömbért általában gyulladáscsökkentő szerként használják; az ízületi gyulladás természetes ellenszere. Ez a tulajdonsága segítheti az agyi rendellenességek, mint az Alzheimer-kór, a szorongás és a depresszió kezelését is.

A szakértők úgy vélik, hogy a gingerol és a shogaol vegyületek hatnak leginkább az agyra.

A gyömbér megnöveli az agyban a dopamin és a szerotonin szintjét. Depresszió esetén például mindkét vegyi anyag mennyisége alacsony. A dopamin segíti a fókuszálást és a produktivitást, boldogsághormonnak is hívják, mert az érzelmekért felelős agyterületen felszabadulva elégedettség érzetét kelti, boldogságot vált ki.

Mi fán terem az oxidatív stressz?

Az oxidatív stressz az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlyának a megbomlása: a szabad gyökök kerülnek fölénybe, amelyek károkat okoznak. Megoldás, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe.

A szervezet folyamatosan ki van téve az oxidatív stressznek. Ennek hatására az egyes

szövetek és szervek biomolekulái sérülnek, sőt akár a DNS is károsodhat.

A tanulmányok szerint többek között a szabad gyökök felelősek az Alzheimer-kór, a rák és a Parkinson-kór kialakulásáért.

Az oxidatív stressz kialakulását elősegítheti a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stresszes életmód.

Mivel a gyömbérben több mint 50-féle antioxidánst azonosítottak, ezért olyan hatékony az oxidatív stressz ellen.

Készítsünk gyömbérteát, és állítsuk helyre az egyensúlyt: keverjünk két kiskanál reszelt gyömbért egy liter vízhez.