Mit együnk, ha kínoz a reflux?

Vágólapra másolva!
A megfelelő életmódhoz bizony a helyes táplálkozás is hozzátartozik. De figyelhetünk akármennyire a bevitt élelmiszerekre, néha bizony előfordul, hogy tapasztaljuk a reflux kellemetlen tüneteit például egy pohár kávét követően. Ám van néhány olyan élelmiszer, amelyekkel ezek enyhíthetők.
Vágólapra másolva!

A reflux azt jelenti, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Mi ennek az oka?

Az, hogy a nyelőcsövön lévő záróizom nem záródik.

Ennek alapesetben akkor kell nyitva lennie, ha az étel a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül – a záróizom megnyílásának köszönhetően, amelynek utána vissza is kell záródnia. Reflux esetén ez nem történik meg.

A tünetek közé tartozik a gyomorégés, a nyelőcső irritációja, a visszaáramló gyomortartalom, a savanyú íz a szájban, sőt akár a mellkasi fájdalom is. Mit lehet tenni?

Forrás: Shutterstock

Bizonyos élelmiszerek segítenek enyhíteni a tüneteket. Ilyen az aloe vera növényből készült házi ital, amely

enyhíti a nyelőcsőben kialakult irritációt.

Vegyünk egy tenyérnyi méretű aloelevelet, majd készítsük elő: mossuk meg jól folyó vízben, vágjuk le a tüskés oldalait, daraboljuk fel, áztassuk 10 percig egy tál vízben, újra mossuk át, töröljük szárazra, és vágjuk le a zselét borító héjat. A zselédarabokat tegyük egy turmixgépbe, majd egy kis vízzel turmixoljuk össze, és hagyjuk pihenni fél órát. Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is.

A banán, amelynek alacsony a savtartalma, szintén enyhülést hoz a refluxban szenvedőknek.

Noha itthon nem egyszerű hozzájutni, de ide sorolhatjuk a papaját is. A gyümölcs tartalmazza a papain nevű enzimet, amely segíthet az emésztésben. Amennyiben papaját nincs lehetőségünk venni, még mindig

kipróbálhatjuk a sót, amely ász a pakliban.

Vagy bekapunk egy kis kanállal, és tiszta vizet iszunk rá, vagy vízben keverjük el, és úgy isszuk meg.

Ha rendszeresen gyomorégéstől, emésztési zavaroktól és refluxtól szenvedünk, vezessünk táplálkozásnaplót, és forduljunk orvosunkhoz. A savas állapot kiváltó oka lehet az alkohol, a különböző pékáruk, a citrusfélék, a kávé, a szóda, az olajban sütött ételek és a feldolgozott húsok.