Ön ismeri a havi egy főzés módszerét? Időt, pénzt és bosszúságot spórolhat

főzés
Vágólapra másolva!
Zaláné Csörsz Eszter nő, feleség, három kisgyermek édesanyja. Imád főzni, új recepteket és módszereket kipróbálni. Lelkesedése irigylésre méltó, hiszen sokunk a főzést a nem kedvelt tevékenységek közé sorolja. Ettől persze főzni muszáj, úgyhogy napi szinten meg kell birkóznunk ezzel a teherrel. Na, de mi lenne, ha lecsökkenthetnénk ezt a számot? Ha nem kellene minden egyes nap vagy minden másnap azon gondolkodni: mi legyen az ebéd és a vacsora? Arról nem is beszélve, hogy talán időnk sincs annyi, amennyit szeretnénk: este fáradtan a tűzhely mellett állni, miközben a család mulat a tévé előtt, vagy pihen a hálószobában, nem túl jó móka. Van erre megoldás? Tudunk időt, pénzt és energiát nyerni magunknak? Igen! A napi egy főzést bármikor lecserélhetjük a havi egy főzésre.
Vágólapra másolva!

Eszter élete az első terhessége alatt változott meg. Problémája nem volt egyedi: sokat volt rosszul a várandósság hónapjaiban. Szívesen varázsolt volna finom ebédet az asztalra, ám a tünetek legyűrték. Így kezdődött a történet.

A háromgyermekes édesanya azóta tökéletesítette a Havi egy főzés módszerét, és tanítja is. Hiszen így egyszerre spórolhatunk időt, pénzt, étkezhetünk egészségesen, és még a mókuskerékből is kiléphetünk.

Nem fog napi szinten ott lüktetni bennünk a kérdés: mit főzzek? Hiszen mire hazaérünk a munkából, az étel már ott vár minket. Hogyan lehetséges ez? Erről beszélgettünk Eszterrel.

Eszter és kisfia Forrás: Havi egy főzés Facebook

Hogyan született meg a havi egy főzés módszer ötlete?

Imádok főzni. A gyermekeim születése előtt naponta főztem a férjemnek, azonban az első terhességem alatt nagyon sokat voltam rosszul – egész nap küzdöttem vele. Szinte minden szag „bántotta" a gyomromat, ezért igyekeztem kevesebb időt tölteni a konyhában.

Közben egyre közeledett a szülés időpontja, és kerestem azt a megoldást, amivel előre fel tudok készülni a gyermekágyas időszakra. Mivel nem tudtam, milyen egy szülés, mennyire fog megviselni, mennyire leszek fáradt az első hetekben, és mivel segítségem sem volt, azt tartottam a legjobbnak, hogy: előre elkészítek annyi ételt, amennyit csak tudok. És hol máshol tárolhattam volna, mint a fagyasztószekrényben?

Ezt kezdetben egyszeri megoldásnak gondoltam, azonban pár hónappal a kisfiam születése után elkezdtem esti suliba járni, és felkészülni a régóta halogatott nyelvvizsgára. Ahhoz pedig, hogy napközben legyen időm tanulni, megint csak előre meg kellett főznöm.

A kisfiam első születésnapján jelentettük be a második gyermekünk érkezését, onnantól ismét rosszullétek kínoztak, megint előre kellett gondolkodnom.

Persze a két pici mellett sem tudtam nyugodtan főzni, így továbbra is hosszabb időre készítettem el, és fagyasztottam le az ételeket. Ennyi idő alatt pedig teljesen rákaptam az ízére, folyamatosan fejlesztettem és finomítottam a havi egy főzés módszerét. És imádtam!

Bármikor bárhova nyugodtan el tudtunk menni, mert mindig ott volt a kész étel a fagyasztóban.

Nem telt el az idő egész napos főzéssel, nem kellett sehonnan hazasietni mondván: gyorsan össze kell dobnom valamit ebédre. Egyszerűen annyira kényelmes lett ez a módszer, hogy már nem tudtam róla lemondani.

Bármikor bárhova nyugodtan el tudtunk menni, mert mindig ott volt a kész étel a fagyasztóban Forrás: hemis.fr

Mit nyerhetnek a családok, háztartások ezzel a módszerrel?

Legfőképp időt, amit a családunkkal vagy azzal tölthetünk, amivel szeretnénk. Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, mindig csak rohanunk, kapkodunk és alig van időnk bármi másra. Akár gyermekkel vagyunk otthon, akár már visszatértünk a munkába, úgy érezhetjük: az életünk egy állandó rohanás, és sosem érünk a teendőink végére.

Ha kisgyermekkel vagyunk otthon, folyton félbe kell szakítani a főzést. Előfordul, hogy olyan napunk van, amikor alapanyagokat is alig tudjuk feldarabolni, az étel pedig odaéghet, mert elfeledkezünk róla, vagy mert a gyermekünket az ölünkben kell tartani.

Szintén a módszer mellett szól, hogy nem kell naponta boltba járni, csak egy-egy hiányzó alapanyagért beugrani.

Pénzt is spórolhatunk vele, mert nagyobb tételben sok alapanyag olcsóbb, ráadásul nem lakik mindenki a nagy áruházak közelében, ezért inkább a kis éjjel-nappali üzletekben vásárol, drágábban.

A főzés mentális teher is lehet, mert először ki kell találnunk, hogy mit főzzünk, milyen alapanyagok vannak otthon, esetleg el kell-e ugrani valahova a boltba. Meg kell terveznünk, mikor fogunk megfőzni, van-e valamilyen délutáni vagy kora esti teendőnk, mint egy munkahelyi vagy szülői értekezlet.

Szeretnénk a családdal is időt tölteni, nem lemaradni a nagy pillanatokról.

Én például nagyon szeretem nézni, ahogy a férjem esténként a gyerekekkel játszik. Jó érzés, hogy bármikor oda tudok ülni melléjük, és nem a konyhából kell hallgatnom a nevetésüket.

Aki pedig egyszer elkezdi így csinálni, rájön, hogy ez tényleg működik, és már nem is akarja máshogy csinálni Forrás: Havi egy főzés Facebook

Hogyan lehet pénzt spórolni a havi egy főzéssel?

Aki kisgyermekkel van otthon, annak az, hogy egyedül elmehet a boltba, néha felér egy wellnesszel. Megnyugtató egy kicsit kizökkenni a mindennapos monotonitásból, elnézelődni, és ilyenkor észrevétlenül is telepakoljuk a kosarunkat.

Főzni egyre kevesebb időnk van, és egyre gyakrabban nyúlunk az előkészített alapanyagokhoz, csak mert időt nyerhetünk vele. Nem véletlenül van akkora kereslete az előre felszeletelt vagy felkockázott húsnak, vagy akár a gyorsfagyasztott, bepanírozott húsoknak és zöldségeknek.

A tasakos ételekről már nem is beszélve.

Gyorsabban végezhetünk a főzéssel, és megvesszük még akkor is, ha jóval drágábbak, mintha mi készítenénk el.

Ráadásul sokszor azt sem tudjuk, mi van otthon, mit kell vennünk, mert bevásárlólista nélkül megyünk a boltba. Nem tudjuk van-e otthon liszt, cukor, tejföl és inkább veszünk, mert nincs kedvünk még egyszer visszamenni az üzletbe, és újra sorba állni. Néha pedig ott romlanak ránk az alapanyagok, mert annyit vettünk, amit nem bírunk elhasználni mielőtt lejárna a szavatossági ideje.

Megdöbbentő a mennyiség is, amit hazaviszünk: ijesztő látni, mennyi ételt eszünk meg egy hónap alatt Forrás: Shutterstock

Egy hónapra előre megfőzni nem kis feladat. Hogyan tervezi meg?

Ijesztőnek tűnhet egy hónapra megfőzni, de ha jobban belegondolunk, sokszor készítünk el hatalmas mennyiségű ételt. Egy nagyobb családi összejövetelkor vagy ünnepkor a konyhánk felér egy üzemi konyhával. Egy hónapra sem másabb megfőzni.

Aki pedig egyszer elkezdi így csinálni, rájön, hogy ez tényleg működik, és már nem is akarja máshogy csinálni.

Hogyan zajlik a bevásárlás?

Akár csak egy átlagos hétvégi bevásárlás, a mennyiségeket leszámítva. Első alkalommal megdöbbentő lehet egy akkora összeget kiadni, de gondoljunk bele: ha mindennap elmegyünk a boltba, összességében még többet költünk.

Megdöbbentő a mennyiség is, amit hazaviszünk: ijesztő látni, mennyi ételt eszünk meg egy hónap alatt.

Vegyünk például egy négytagú családot, ami apából, anyából, egy fiú- és egy lánygyermekből áll. Hetente kétszer kerül hús az asztalra, a példa kedvéért csirkecomb, amiből az apa és a fiúgyermek kettőt eszik meg egy alkalommal. Egyszer-egyszer elmenni, és venni 6 darab csirkecombot nem nagy dolog, de heti kétszer 6 darab, 4 héten át, az már 48 darab. Néha még ma is meglepődnek az üzletekben, amikor ekkora mennyiségeket kérek.

Melyek a lefagyasztott ételekkel kapcsolatos tévhitek?

Sokan azért nem mernek fagyasztani, mert félnek a mellékíztől, a fagyasztóíztől. Az elfogadott dolog, hogy ha a maradékot nem akarjuk kidobni, akkor berakhatjuk a fagyasztóba. De tudatosan ritkán készítünk csak azért többet, hogy lefagyasszuk.

Pedig az alapanyagok megválasztásával és az ételek megfelelő csomagolásával a legtöbbször elkerülhető lenne a mellékíz. Annak, aki pedig nagyon fél tőle, van egy titkos trükköm.

Sokan gondolják azt, hogy csak húsos ételeket lehet fagyasztani, zöldséges vagy vega fogásokat nem. Pedig a zöldséges ételek ugyanolyan jól fagyaszthatók!

Melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket az ételek fagyasztásánál elkövetnek az emberek?

Szerintem kettő gyakori hiba van. Az első, hogy valami olyan alapanyagot vagy olyan alapanyaggal készült ételt fagyasztanak le, amit nem lehet.

A másik a nem megfelelő csomagolás. A fagyasztószekrényben hideg levegő kering, ami fagyási sérüléseket okozhat az ételen, kiszáríthatja azokat. A hagyományos bolti nejlonzacskók vékonyak, könnyen kiszakadhatnak. És nemcsak levegő érheti az ételt, de ráfolyhat egy később lefagyasztott étel is.

A havi egy főzés módszerében az a jó, hogy rendkívül rugalmas Forrás: Shutterstock

Mire kell figyelni az ételek kiolvasztásánál?

Csak néhány dolog van, amire figyelnünk kell. Ilyen például az, hogy a fagyott ételt tilos forró vízbe tenni, csak mert azt gondoljuk, úgy gyorsabban kiolvad. Az olvasztásnál azonban fontosabb, hogy mit és hogyan fagyasztunk le.

Kicsi fagyasztóval is működik a havi egy főzés módszere?

Nem mindenkinek van nagyméretű fagyasztószekrénye. Amikor elkezdtem a havi egy főzés módszerét alkalmazni, csak egy kombinált, alulfagyasztós hűtőszekrényem volt, és abban kellett tárolnom az ételeket.

A havi egy főzés módszerében az a jó, hogy rendkívül rugalmas.

Én döntöm el, hogy mennyi időre főzök meg, milyen ételeket, és hány főre. Akinek nagy a családja vagy kisméretű fagyasztója van, megteheti, hogy rövidebb időre főzzön meg előre, akár 1 vagy 2 hétre.

Kiknek ajánlja a havi egy főzés módszerét?

Nehéz válaszolni, mert szinte minden élethelyzetben el tudom képzelni a havi egy főzés módszerének alkalmazását. Egyedülállóknak azért, mert nehéz egy-egy adag ételt főzni, így pedig változatosabban tudnak étkezni.

Olyan családoknak, ahol idős emberről kell gondoskodni, aki nem velük él együtt, azonban nem tudják naponta meglátogatni, és az ételt hordani neki, viszont könnyíteni szeretnének az életükön. Kollégista gyermek szüleinek, akik tudni szeretnék, hogy a gyermekük elegendő és megfelelő ételeket eszik.