Hogyan tegyük gyermekeink számára vonzóvá az egészséges táplálkozást?

gyerek, étkezés, egészség
Vágólapra másolva!
Leginkább a gyermekes családok fogyasztanak kevés zöldséget és gyümölcsöt. A kulcs a gyermekek bevonása az egészséges ételek elkészítésének különböző fázisaiba – hangzott el az Európai Friss Kalandok második, 2019-es évének tavaszi workshopján. A hazánkban tavaly megkezdett hároméves program célja, hogy felhívja a családok, gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása lényeges szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, az egészségügyi állapot javításában és fenntartásában. Azonban a nemzetközi trendekkel párhuzamban

Magyarországon is folyamatosan csökken ezen termékek fogyasztása.

Egy 2016-os kutatás szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk. A rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

A magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak Forrás: Healthy Magazine

A problémát a TÉT Platform 11-18 évesek körében végzett kutatása is alátámasztotta, miszerint minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott ebben a korosztályban.

– mondta el az Európai Friss Kalandok program második évének törekvéseit Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Erős az édességek csábítása a gyerekek szemében egy friss zöldséggel vagy gyümölccsel szemben Forrás: Shutterstock

Az egészséges táplálkozást nem lehet elég korán kezdeni

Az idei programhoz olyan hírességek is csatlakoztak, mint Görbicz Anita, a világ legjobbjának választott válogatott kézilabdázó és Vincze Ottó, korábbi válogatott labdarúgó.

„De mi nem adjuk fel, és próbálunk jó példával szolgálni a gyermekek számára, vonzóvá tenni számukra a friss zöldségeket és gyümölcsöket a mindennapokban, és olyan edukációs fórumokon keresztül hatni rájuk és az idősebb generációra, mint amilyen az Európai Friss Kalandok program."

– mondta Görbicz Anita.

„Nálunk otthon bevált trükk, hogy ha nem szeretnék elfogyasztani a zöldséget vagy gyümölcsöt

szilárd állapotban, akkor pürésítjük.

Különben kisgyermekkorban nincs is nagyon más alternatíva. Emellett nálunk a kertben mindig a szezonnak megfelelően friss zöldség és gyümölcs is megtalálható."

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása lényeges szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, az egészségügyi állapot javításában és fenntartásában Forrás: Shutterstock

Süssünk, főzzünk együtt a gyermekekkel

Az idei programhoz Wolf András séf és gyakorló apuka is csatlakozott. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy milyen formában lehet már az ételek elkészítésébe bevonni a családok legkisebb tagjait.

„Vonjuk be őket az ételkészítésbe. Készítsünk velük közösen játékos ételfigurákat, így még vonzóbbá tehetjük számukra az egészséges ételeket.

Ahogyan a most elkészített zöldséges palacsintahegy és kettős látás elixír esetében is láthattuk, ha kicsit az ő ízlésükre tudjuk szabni az adott egészséges ételt, és velük együtt készítjük el, úgy sokkal szívesebben fogyasztják el azt."