Állatok, amiket élve esznek meg

Sannakji
Vágólapra másolva!
Az élő állatok fogyasztása sok ázsiai kultúrában hagyományos gyakorlat. Ezeket a világ egyes részein valódi finomságnak tekintik. Egyesek szerint a hús sokkal finomabb, ha az állat még él, és úgy esszük meg. Ez egyébként nem olcsó mulatság: ára függ az alapanyagtól, illetve attól, hogy mennyire nehéz felszolgálni. Noha törvények tiltják egyes állatok élve fogyasztását, még mindig megtalálható gyakorlat.
Vágólapra másolva!

1. Halak

Japánban az Ikizukuri egy sashimi élő tenger gyümölcseiből. A legnépszerűbb alapanyag a hal, ám általában polip is mozog azon a tányéron. De említhetnénk egy tajvani séf híres találmányát, amit jin jang halnak hívnak.

A hal testét forró hőmérsékleten gyorsan készre sütik, ám a feje még nyers.

Sütés során figyelnek arra, hogy ne károsítsák a hal belső szerveit, így még legalább fél óráig életben marad.

Szintén Japánban szoktak élő angolnát enni, ami ecettel és sakével a legfinomabb. Bárhogy is, mi azért maradunk a halászlénél vagy a ropogósan átsütött keszegnél.

Sannakji: apró polipok szezámmaggal és szezámolajjal Forrás: Imgur

2. Béka

Japánban és Kínában jellemző élve megenni a békát. Ám létezik a békasashimi, amelyben a béka bár már halott, még mindig nyers.

Az evés a béka szívének elfogyasztásával kezdődik.

3. Kígyó

Kínában és Ázsia egyes részein szívesen fogyasztják a kígyó még dobogó szívét és friss epéjét.

4. Polip

Koreában a sannakji készítése során felvágják a még élő polipot, így a karjai még mindig mozognak, amikor felszolgálják. Az ínyencek nemcsak a friss hús ízét élvezhetik, hanem azt is, amikor a polip mozog a szájukban.

Nyelés előtt jól meg kell rágni a mozgó „finomságot", hogy biztosan elkerüljék a fulladást.

5. Osztriga és hangya

A kagyló az egyik leggyakoribb élőlény, amelyet nyersen és élve fogyasztanak, a hangya viszont nagyon is különös. Egy kínai étteremlánc a friss salátát élő hangyákkal szolgálja fel. Először lehűtik őket, hogy lassabban mozogjanak.

Vagy említhetnénk a koppenhágai Noma éttermet is, ahol szintén készítik a hangyás salátát, amolyan ropogós, gluténmentes fogásként.

6. Lárva

Sokak által ismert már a hagyományos szardíniai juhsajt, a casu marzu, amelyet az élő lárvák tesznek különlegessé.

7. Garnélarák

Japánban és Kínában eszik szívesen élve a garnélát. Először eltávolítják róla a bőrét, majd gyorsan megsütik a testet. Amikor megeszik, a lábai még mozognak.

A másik fogyasztási mód, hogy hosszú ideig alkoholban pácolják, majd halálra rágják. Kínában tiltják, de néhol mégis eszik.

Hiába léteznek törvények, amelyek tiltják az élő állat fogyasztását, a szokásoktól nehéz megszabadulni. Kínában például nem újdonság az élő szamár húsának felszolgálása a kormány tiltása ellenére sem. Szintén tiltott megenni az élő majom agyát, de Guangdongban létező gyakorlat. Vagy ott a bébiegerek felszolgálása, ami ugyanúgy nem engedélyezett, mégis lehet vele találkozni.