Vágólapra másolva!
A zöld tea ma kétségkívül az egyik legnépszerűbb ital. És van egy csomó nyomós okunk még többet inni belőle: erősíti és megőrzi a szív egészségét, segíti az anyagcserét, így a hatékony fogyókúra szerves része.
Vágólapra másolva!

A zöld tea ugyanazokból a levelekből készül, mint a hagyományos fekete. A különbség annyi, hogy az utóbbi levelek oxidáltak.

A zöld tea rendkívül gazdag antioxidánsokban, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökökkel, és csökkentik az oxidatív stressz szintjét.

Ez utóbbi felelős a sejtek károsodásáért.

Az egyik benne található antioxidáns az epigallocatechin gallate, amely csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát. Emellett javíthatja az anyagcserét, ezáltal segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.

Forrás: Shutterstock

Az oxidatív stressz magas szintje összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével.

A Journal of Hypertensionban megjelent tanulmány szerint a magas vérnyomás zöld teával való kezelése

javíthatja a szív- és érrendszer működését.

A kutatók ezt a hatást szintén az antioxidánsokkal kapcsolták össze.

Ám a zöld tea nem csak a szívre van jótékony hatással. Javítja például az agy működését, a hangulatot és a memóriát. A benne lévő antioxidánsok az agyat is védik az oxidatív stressz káros hatásaitól, így kevésbé valószínű a neurodegeneratív betegségek, mint például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór, kialakulása.

A zöld tea tartalmaz egy úgynevezett katechin nevű vegyületet, amely antibakteriális hatású, és felveszi a harcot a vírusokkal, mint például az influenza.

Ez már elég indok, hogy beépítsük a mindennapi életünkbe a természetes zöld teát.