Békát turmixoltunk és becsaptuk az agyunkat

béka
Vágólapra másolva!
Ezúttal is összefoglaljuk a múlt hét híreit, amelyek egyszerre voltak izgalmasak és megdöbbentőek. Írtunk például azokról az alapanyagokról, amelyekről kevesen tudják, hogy mérgezőek és sorra vettük a legbizarrabb ételeket, amelyet a világon készítenek. Emellett szó volt arról is, hogyan lehet becsapni az agyat, ha a zöldségekről van szó, illetve melyik az indiaiak kedvenc édessége. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Tradicionális indiai édesség: nariyal barfi

Az indiaiak imádják a hagyományos fogásokat; és a legjobb az egészben, hogy rengeteg indiai desszert közül válogathatnak. A barfi pedig kétségkívül az egyik kedvencük.

Ez történik, ha állva eszünk

A Journal of Consumer Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ízérzékelésünk sokkal jobb, ha ülve eszünk. A kutatók a vizsgálatok során rájöttek, hogy a vestibularis rendszer, amely az egyensúlyért, a testtartásért és a térbeli orientációért felel, kölcsönhatásban van az ízérzékeléssel.

Amikor az emberek kellemetlenül érzik magukat, akkor a jóízű ételek sem tűnnek finomnak Forrás: Healthline

Amikor az emberek kellemetlenül érzik magukat, akkor a jóízű ételek sem tűnnek finomnak. A kutatócsoport egy vizsgálattal támasztotta alá mindezt. A résztvevőket két részre osztották: az egyik csoport állva, a másik csoport pedig egy kényelmes, párnázott székben evett. Íme az eredmény!

15 bizarr étel, amelynek meggondolnánk a fogyasztását

Ha adódna rá lehetőségünk, valószínűleg akkor sem próbálnánk ki. Vegyük például Lima városát, ahol előszeretettel készítik békával a különböző turmixokat. De a szárított rovarokkal díszített macaron sem biztos, hogy a kedvencünk lenne.

Ezekben az országokban a legegészségtelenebbek a készételek

Az ausztráliai George Institute for Global Health egészségtudományi intézet az élelmiszerek összehasonlításakor az országban érvényben lévő értékrendszert vette alapul.

Az indiai élelmiszerek kapták átlagosan a legkevesebb, 2,27 pontot Forrás: Shutterstock

A világ 12 országának több mint négyszázezer kényelmi élelmiszertermékét felmérő globális kutatás eredménye szerint az Egyesült Királyságban készült előkészített, félkész és késztermékek tartalmazzák a legkevesebb cukrot, telített zsírt és sót.

Olcsó alapanyagok, amik jobbak a drága konyhai tisztítószereknél

Feleslegesen ne vásároljon, amikor mindössze citrom, só, ecet és szódabikarbóna kell ahhoz, hogy a konyha tökéletesen tiszta legyen. Mutatjuk, mit mivel és hogyan takarítson!

Ez az oka, amiért érdemes lecserélni a bolti zabkását házira

Ha egy új egészséges alapanyagot vezetnénk be az étrendünkbe, válasszuk a zabot. Gazdag vitaminokban, tápanyagokban, rostban, fehérjében és antioxidánsokban. Segít kezelni a magas koleszterinszintet és vérnyomást, illetve fokozza a jóllakottság érzését.

Ha egy új egészséges alapanyagot vezetnénk be az étrendünkbe, válasszuk a zabot Forrás: Openfit

Mindemellett azonban meg kell jegyezni: a bolti zabkása tele van felesleges cukorral és adalékanyaggal, ami inkább árt, mint használ, a házi textúrája és íze meg egyáltalán nem kívánatos. Hogyan készítsük hát el?

Tojást talált a tojásban a nyugdíjas férfi

Bill Jones az angliai Tivertonban él. Napja pont olyan átlagosan indult, mint mindig. Tojást akart főzni reggelire, de amikor felnyitotta, olyan dolgot látott, amit még soha.

Jó, ha csemegekukoricát eszünk vagy sem?

A kukoricát évszázadok óta fogyasztják a világ minden táján. Rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont könnyen megemelheti a vércukorszintet és gyakran esik áldozatául genetikai módosításnak. Így felmerül a kérdés: jó, ha fogyasztjuk, vagy nem?

A kukorica a kiegyensúlyozott táplálkozás része Forrás: Shutterstock

A kukorica Mexikóból származik, ez volt az őslakosok fő táplálékforrása. Általában fehér vagy sárga színű, de akár lila, vörös és kék színben is kapható. Magas a szénhidrát- és viszonylag alacsony a fehérje- és a zsírtartalma.

Íme a fagyi, amit elrághat

A fagylalt, amit mi ismerünk, kellemesen krémes, olykor édes, olykor kicsit savanyú és nyalni lehet. Ám a világon számos olyan fajtája létezik, ami eltér az általunk megszokottól: van olyan fagylalt, amit rágni lehet.

Főzve vagy nyersen egészségesebb a zöldség?

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásához kapcsolódó alapkérdés régóta vitatott: főzve vagy nyersen fogyasszuk inkább? A válasz nem annyira egyszerű és kézenfekvő, mint elsőre gondolnánk. Guy Crosby amerikai tudós és szerző, a Harvard Egyetem professzora elmagyarázta, miért.

Néha a főzés negatívan hat az adott élelmiszer tápanyagtartalmára Forrás: Shutterstock

Az, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása főve vagy nyersen egészségesebb, több tényezőtől is függ. Például a hőkezelési eljárástól, az alapanyag fajtájától és a benne lévő tápanyagoktól. A hő önmagában képes lehet elpusztítani a tápanyagokat, viszont az eljárás módja befolyásolja a mértéket.

Tényleg hizlal a dinnye?

A dinnye akkor jó, ha édes. Ettől tartanak azok, akik szeretnék megtartani - legalább nyárra - jó alakjukat. Egy kiadós szelet görögdinnye elfogyasztása után az ember úgy érzi, hogy pukkadásig ette magát. Ezért adott a kérdés: hizlal vagy sem?

Becsaphatjuk az agyunkat, hogy megszeressük a zöldségeket

A zöldségek tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. De mindez nem számít, ha képtelenek vagyunk megenni. Hiába tudjuk, hogy szükségünk van rájuk, sokunk megmakacsolja magát, és nem hajlandó zöldséget enni.

A pszichológia és a genetika is meghatározhatja, hogy szeretjük-e a zöldségeket vagy sem Forrás: Shutterstock

A szakértők szerint azonban képesek lehetünk becsapni az agyunkat annak érdekében, hogy megkedveljük a zöldségeket, és többet fogyasszunk belőlük. Azt azonban tudni kell, hogy a pszichológia és a genetika is meghatározhatja, hogy szeretjük-e a zöldségeket vagy sem.

Hogyan fogyasszuk le a gyereket?

Köztudott, hogy az elhízás és a túlsúly egyre nagyobb járvány a gyermekek körében, amelynek nemcsak egészségügyi, de lelki következményei is vannak. Lássuk, hogyan segíthetjük őket, hogy egészségesen le tudjanak fogyni.

A legnépszerűbb snack receptek

A bulik alkalmával, ha finom rágcsálnivalót kínálna vendégeinek válasszon a gyorsan elkészíthető snackek közül. A siker nem marad el, akkor sem, ha a vendég váratlanül érkezik. A 3 legjobb receptet mutatjuk be.

Hat étel, amiről kevesen tudják, hogy mérgező

Nem mindig gondolkodunk el azon, hogy amit megeszünk, mérgező is lehet. Egy kis odafigyeléssel, könnyen megszabadulhatunk a toxikus anyagoktól. Bemutatunk néhány tippet, amivel sokat tehetünk egészségünkért.