Folyton fáradt és kimerült? Gondolkodni sincs ereje?

5 ok, amiért mindig kimerültnek és kialvatlannak érzed magad fáradtság kimerültség
Vágólapra másolva!
A mentális egészséggel kapcsolatos tudatosság nagy érdeklődést váltott ki világszerte; ugyanolyan fontos, mint a testi egészség. A megfelelő étrend jelentős szerepet játszik a mentális egészség javítása szempontjából. Az étkezés még a gyakran jelentkező hangulatingadozásokra is hatással lehet.
Vágólapra másolva!

A Science Direct folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyre több bizonyíték támasztja alá

a rossz étrend és a hangulati rendellenességek (szorongás, depresszió, valamint egyéb állapotok) közötti összefüggést.

A szakértők arra jutottak, hogy a tápanyagokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a normális mentális állapot fenntartásához. Ennek mentén öt étkezési tippet szedtek össze.

A friss zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása hozzájárul a boldog és kiegyensúlyozott élethez, a jóléthez és a mentális egészséghez Forrás: Shutterstock

1. Együnk friss alapanyagokat

A friss zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása hozzájárul a boldog és kiegyensúlyozott élethez, a jóléthez és a mentális egészséghez. Ez a bennük lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak, enzimeknek és antioxidánsoknak köszönhető.

2. Étkezzünk a mediterrán étrend szerint

Megállapították, hogy a mediterrán étrend jelentős mértékben csökkenti a depresszió kialakulását. Gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, halban és teljes értékű gabonafélékben.

3. Ne feledkezzünk meg a vitaminok pótlásáról

A B-vitamin-hiány kimerültséget, letargiát, depressziót és a memória hanyatlását okozhatja. Továbbá a D-vitamin segíthet növelni a figyelmet és a memória működését is. Érdemes mindkettő pótlására időt fordítani.

4. Minden más tápanyag is fontos

Bár az összes tápanyag fontos az egészség szempontjából, az agyra a következők vannak a legnagyobb hatással: fehérje, vas, kolin, folát, jód, A-, D-, B6- és B12- vitamin, valamint a hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak.

5. Ne hagyjuk ki a reggelit

Ha kihagyjuk a reggelit, nem tápláljuk a testünket – beleértve az agyat is. Az étkezés kihagyása kimerültséghez, fáradtsághoz és memórianehézségekhez vezethet. Építse be a reggeli rutinjába az étkezést, és azonnal érezni fogja a változást!