Rájöttünk a legfinomabb almás piskóta titkára

piskóta
Így néznek ki belül
Vágólapra másolva!
A múlt hétben az volt a legjobb, hogy ismét megannyi finomságot készíthettünk. Megtudtuk például, hogy az almás piskóta mitől lesz igazán finom. A titok nem is akkora titok, a nagyi szerint mindössze egy bizonyos almaféle a kulcs. Továbbá készítettünk kívül ropogós, belül lágy sült burgonyát, tejmentes szederkrémlevest, céklalevet és savanyított fokhagymát is. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Nagyi mindig így csinálta az almás piskótát, ezért olyan finom

Az almás piskóta egy nagyon egyszerű, mégis finom és laktató sütemény. A nagymamám mindig nyári almából szereti csinálni, ami a kertjében terem. Az illatos nyári alma édes, cukortartalma magas, isteni aromája van, ezért tökéletes választás az almás piskótába. Sokkal finomabb lesz tőle a süteményünk, mint hinnénk.

Mi történik a keményítőtartalmú élelmiszerekkel sütés során?

Az akrilamid egy olyan vegyület, amely keményítőtartalmú élelmiszerekben természetes módon képződik magas hőmérsékleten (120°C felett) történő sütés során. A felnőttek a legtöbb akrilamidot sült krumplival, kávéval és kávépótlókkal, a gyermekek sült burgonyával fogyasztják el, a csecsemőknek szánt ételek közül főleg a kétszersültek és a kekszek tartalmazzák.

Forrás: Shutterstock

A három percig pirított kenyér négyszer kevesebb akrilamidot tartalmaz az öt percig pirított kenyérhez képest. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) úgy véli, hogy az élelmiszerekben található akrilamid növelheti a daganat kockázatát minden korcsoportban.

Ha így készíti a sült burgonyát, finom ropogós lesz

A tökéletes sült burgonya elkészítéséhez ismerni kell a titkot, amit most felfedünk. Ahhoz, hogy kívül ropogós, belül pedig puha legyen, mindössze ezeket a lépéseket kell követnie. Ezt a receptet érdemes eltenni, mert minden alkalommal garantálja a legfinomabb végeredményt.

Unja már, hogy folyton szalámis szendvicset eszik a strandon?

Bár egyre népszerűbb a növényi alapú táplálkozás, a nyári kikapcsolódások alatt sokszor mégis nehéz egyszerre ízletes, könnyen elkészíthető és finom zöldségalapú opciókat találni. Ha előre felkészülünk, nem kell lemondanunk egyikről sem, a nyaralás alatt is változatos és tápláló húsmentes fogásokat ehetünk.

Forrás: Shutterstock

A húsmentes étrenden élők már megszokhatták, hogy nyaraláskor leggyakrabban a rántott sajt párolt rizzsel az egyetlen vegetáriánus opció, amivel a hagyományosabb vendéglők elő tudnak rukkolni. Az egyoldalú étkezést legkönnyebben úgy kerülhetjük el, ha előre felkészülünk, és viszünk magunkkal egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket.

Céklalé: miért igyuk minden nap?

A cékla megosztja az embereket: egyesek imádják, mások ki nem állhatják. Ennek ellenére a cékla megkapta a szuperétel címet, és már kutatók is bebizonyították, hogy a zöldség és a belőle készült zöldséglé milyen jótékony az egészség szempontjából.

A kutatók szerint a mediterrán étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatói megfigyelték, hogy a mediterrán étrend - és más hasonló növényi alapú étrendek - hozzájárulnak a felnőttek szívbetegség-kockázatának csökkenéséhez. A vizsgálat során négy növényi alapú étrendre összpontosítottak.

Forrás: Shutterstock

Ezek mindegyike gazdag teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és diófélékben, ugyanakkor kevés vörös húst, cukrot és édesített élelmiszert tartalmaz.

Finom, hűs, tejmentes szederkrémleves a forró nyári napokra

Szerencsések azok, akiknek van szederbokor a kertjükben. Ez a bogyós gyümölcs ugyanis sokaknak nagy kedvence, ráadásul isteni a belőle készült fagylalt, smoothie, sütemény és leves is. Próbáljuk ki a következő hűs receptet, amely tökéletes választás egy forró nyári napon.

Ezekre a betegségekre jó a mogyoróhagyma

Ha olyan zöldséget keres a piacon, ami tele van tápanyagokkal, akkor a mogyoróhagyma az egyik legjobb választás. Nemcsak az ókori Egyiptomban imádták, de az ókori Perzsában szent, gyógyító növénynek tekintették. A rómaiak is széles körben használták nemcsak étkezésre, hanem a gyomorpanaszok kezelésére.

Forrás: Shutterstock

A mogyoróhagyma valamikor a keresztes hadjárat után került Európába. 1554-re már Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban is termesztették. A konyhában a hagyományosan használják, általában pirítják, sütik, hozzáadják a salátához, húsokhoz, pörköltekhez.

Túl sok szatyrot kell becipelnie az autóból vásárlás után? - videó

Könnyen megeshet, hogy egy nagyobb bevásárlás után több teli pakolt szatyorral térünk haza. Kénytelenek vagyunk többször fordulni, hiszen egyszerre képtelenség bevinni a házba. Vagy mégsem? Spórolhatunk némi időt és energiát? Igen! Ezzel a nagyon egyszerű praktikával bármikor!

Ez derült ki a magas fehérjetartalmú étrendről

A The BMJ által közzétett tanulmány szerint a magas fehérjetartalmú étrendek, különösen azok, amelyek növényi fehérjében bővelkednek, alacsonyabb halálozási kockázattal járnak. A kutatók szerint az eredmények alátámasztják a jelenlegi étkezési ajánlásokat is, amelyek a növényi fehérjék fogyasztására biztatják az embereket.

Forrás: Shutterstock

A magas fehérjetartalmú étrend, különösen a növényi fehérjék fogyasztása (hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék), összefügg a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

Íme a hamisítatlan piacos lángos receptje

A piacoknak van egyfajta varázsa, ami magával ragadja az embert: a színes kínálat, az emberek sokasága és a piacos lángos hamisítatlan illata, amelytől összefut a nyál a szánkban. Vannak napok, amikor már csak azért megyünk ki a piacra, hogy élvezhessük a fokhagymás, tejfölös, sajtos ízorgiát. Ezt az élményt most a saját otthonunkban is átélhetjük!

Két mozdulattal le lehet szedni a húsleves tetejéről a zsírt - videó

A hűtőből másnap előkerült húsleves tetején mindig megjelenik egy vékony zsírréteg. Ilyenkor általában már hozzuk a kanalat, hogy leszedjük róla. Igen ám, csakhogy van ennél egyszerűbb módja is. És még kanál sem kell hozzá! Mindössze két mozdulat, és volt zsír, nincs zsír. Nézze meg a videót!

Forrás: Shutterstock

A legfinomabb resztelt máj 40 perc alatt ebédre

Ez a finom, szaftos recept biztosan megmarad a család emlékezetében, ezért érdemes későbbre is eltenni. Készítsük el már ma, ha nem tudjuk, mi legyen az ebéd. Nem igényel hosszadalmas előkészületeket, és a recept maga is meglehetősen egyszerű.

Emiatt nagyon egészséges görögdinnyét enni

A nyár alapgyümölcse a dinnye, valódi élvezet szomjazva beleharapni egy forró napon. Nemcsak önmagában ehetjük, hiszen többféleképpen is elkészíthetjük. Ráadásul nagyon egészséges is. Összegyűjtöttük, hogy miért.

Forrás: Shutterstock

Könnyű eltenni a fokhagymát télire, isteni finom savanyúság készül belőle

A savanyú fokhagyma lesz az új kedvencünk, ha kipróbáljuk ezt a receptet. Fogyaszthatjuk szendvicsekhez, húsok mellé, de akár a reggeli pirítóshoz is. A fokhagyma tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, erősíti az immunrendszert.

Ez lesz az új kedvenc hagymás receptje - videó

Szeretjük az egyszerű és finom recepteket, mint amilyen a baconbe csavart hagyma is. Egy finom szósszal tálalva isteni uzsonna vagy előétel válik belőle. Sütés előtt szórjuk meg az egészet barna cukorral, hogy még ínycsiklandóbb legyen a végeredmény. Nézze meg a videót, és próbálja ki a receptet!

Milyen harapnivalót csomagoljunk a strandra?

Tudatos tervezéssel megkímélhetjük magunkat a strandon a bosszantó a várakozástól a büfénél, utazás közben pedig a többszöri megállástól. Összegyűjtöttünk hát néhány finomságot, amelyet otthon könnyen elkészíthetünk, aztán magunkkal vihetünk a strandra vagy egy hosszabb útra.

Nyár az üvegben: így készül az igazán finom szederszörp

Izgatottan lopkodjuk le az első érett szederszemeket a bokorról, alig várjuk, hogy az egész leteremjen. Nemcsak önmagában finom, de desszertként, lekvárként, salátákba, szószokba és szörpként is isteni. Élvezzük ki a friss szeder okozta örömteli pillanatokat, és készítsünk belőle finom szörpöt! Íme a recept!