1.A cukkini felveszi a harcot a gyulladásokkal szemben. A- és C-vitamint, valamint számos más antioxidánst tartalmaz.
Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait, mint például a gyulladás.
2. Mivel rostokban gazdag, támogatja a szív egészségét. A benne lévő pektin segíthet csökkenteni a rossz koleszterinszintet. A koleszterin eltömítheti az artériákat, így növelve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
3. Oldhatatlan rostjai támogatják az emésztést. Az uborkához és a dinnyéhez hasonlóan a cukkininek is magas a víztartalma, amely az anyagcserére és a székrekedés megszüntetésére van pozitív hatással.
4. Cukkinival kiválóan helyettesíthető a burgonya és a rizs, mivel ezekkel ellentétben nem emeli meg a vércukorszintet.
5. A kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztott cukkini még a látásra is hatással van. Gazdag növényi vegyületekben és antioxidánsokban, mint a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin, amelyek védelmet nyújthatnak az életkorral összefüggő szembetegségekkel szemben.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Reszeljük le a cukkinit egy kislyukú reszelőn, majd nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
Keverjük össze egy tálban a tojással, a sajttal, a zsemlemorzsával, a fokhagymával és a borssal.
Készítsünk belőle gombócokat, és tegyük a tepsire.
A tenyerünkkel enyhén nyomjunk le minden gombócot, de ne legyen túl lapos.
Süssük 20-22 percig, vagy míg aranybarna lesz.
Fogyasszuk ketchuppal tízóraira vagy uzsonnára.