7 jó tanács a karácsonyi bevásárláshoz

karácsonyi bevásárlás
Vágólapra másolva!
Az, hogy ez az ünnepi időszak más, mint az eddigiek, nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondanunk a hagyományainkról. Vegyük például a közös karácsonyi bevásárlást, amely sokaknál az ünnepi ráhangolódás része szokott lenni. Persze manapság a felkészülésnek ezt a részét már online is elintézhetjük, noha nem érdemes mindent az internetről megrendelni. A következő néhány jótanács biztosan a segítségünkre lesz a karácsonyi bevásárlásnál.
Vágólapra másolva!

1. Készüljünk fel a bevásárlásra!

Jóval a bevásárlás előtt érdemes leülni és végiggondolni, mire lehet szükségünk az ünnepek alatt. Ezt segítheti a menü előzetes megtervezése, illetve az ajándékok kigondolása is.

Ennek alapján sokkal könnyebb összeállítani a bevásárló listánkat, amivel ráadásul időt és pénzt spórolhatunk.

Azt is megtervezhetjük, hogy mit veszünk meg személyesen, mit online, mit vehetünk meg jóval karácsony előtt, és melyek azok az élelmiszerek, amelyeket az utolsó pillanatban érdemes beszerezni, mert gyorsan megromlanak.

2. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra!

Akár online, akár személyesen intézzük, fontos, hogy időben végezzük el a nagybevásárlást. Mivel most sokan az online vásárlásra fognak támaszkodni, előfordulhatnak váratlan szállítási késések. Ne kockáztassuk meg, hogy egy ajándék talán nem érkezik meg időben.

A minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági időt mindig ellenőrizni kell! Forrás: Shutterstock

3. Az élelmiszerekre nagyon oda kell figyelni!

Élelmiszereket vásárolni érdemesebb személyesen, hiszen jó, ha ellenőrizni tudjuk a csomagolást. Fontos, hogy ne legyen szennyezett vagy sérült, és még akkor se vegyük meg, ha a sérülés miatt az ára mondjuk kedvezőbb.

4. Nézzük meg a címkét!

Ezt a tanácsot minden vásárláskor érdemes megfogadni, ám karácsonykor az ünnepi dömping ránk is átragadhat, így előfordulhat, hogy elfeledkezünk róla. Egyre több családban

vannak élelmiszerre érzékenyek vagy allergiásak, ezért különösen fontos ellenőrizni a címkét.

Főleg, ha az érzékeny személy egyébként nem velünk él, viszont a karácsonyt együtt fogjuk tölteni. Ha nem része a mindennapjainknak az érzékenység, hajlamosak lehetünk elfeledkezni róla.

5. Enélkül ne vegyünk meg semmit!

A minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági időt mindig ellenőrizni kell! Enélkül ne vegyünk meg semmit. A két megnevezés között különbség van, ne keverjük össze őket. A fogyaszthatósági idő a gyorsan romló termékeken szerepel.

Azt jelenti, hogy a terméken feltűntetett dátum után már nem szabad elfogyasztani azt, mert egészségügyi kockázattal járhat.

Ezzel szemben a minőségmegőrzési időt a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken találjuk. Azt mutatja meg, hogy az élelmiszer mennyi ideig őrzi meg minőségét abban az esetben, ha helyesen tároljuk. A dátum után még elfogyasztható a termék, viszont azzal számoljunk, hogy a minősége gyengébb lehet.

6. Húsvásárlásnál is legyünk elővigyázatosak!

A húsok minőségét a színük, szaguk és állaguk alapján tudjuk ellenőrizni. Ha ezek a tényezők eltérnek a megszokottól, ne vegyük meg a terméket!

Fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk, ahol ellenőrizhetjük az érzékszervi tényezőket.

Darált húst pedig csak akkor vásároljunk, ha előttünk darálják le – természetesen friss húsból. Jó megoldás lehet, ha egészben vesszük meg a friss húst, és inkább magunknak daráljuk le otthon.

7. Az édességekre is figyeljünk!

Karácsonykor több csokoládé és persze bejgli kerül a kosarunkba. Mindegyik termék címkéjét és fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejét ellenőrizni kell. Bejglit is érdemes inkább megbízható helyről vásárolni, esetleg felkeresni a házi készítésű termékeket áruló kisboltokat.