A Brutti ma buoni mogyorós kekszek megtalálhatók az olaszországi pékségek legtöbbjében: akár ropogósabb, akár puhább változatban. Sok más ételhez hasonlóan az eredetük vitatott, valószínűleg egy toszkán kisvárosból, Pratóból származnak. A kekszek meglehetősen csúnyák, viszont annál finomabbak, és csak három fő összetevőre van szükség hozzá: mogyoró, cukor és tojásfehérje.

Brutti ma buoni
Ha ropogtatnivalóra vágyunk, vagy ha megéheznénk két étkezés között.
Hozzávalók:
- 200 g mogyoró
- 110 g porcukor
- 80 g tojásfehérje
- 1 csipet só
- 40 g cukor
Elkészítés:
Tegyük a mogyorót egy sütőtálcára, és pirítsuk meg 170 fokon. Ez körülbelül 10-15 perc.
Tekerjük be egy konyharuhába, azután kezdjük el összedörzsölni, hogy eltávolítsuk róla a laza, bőrös réteget.
Aprítsuk durvára egy aprítógépben, a felét tegyük félre, a felét őröljük lisztállagúvá.
A liszteshez keverjük hozzá a porcukrot.
Verjük fel a tojásfehérjét a sóval, majd adjuk hozzá a cukrot.
Forgassuk bele a mogyorós-cukros keverékbe és dolgozzuk össze.
Végül keverjük hozzá a durvára hagyott mogyorót is.
Hagyjuk pihenni a keveréket 5 percig, azután egy kanál segítségével adagoljuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire és süssük 130 fokon 45 percig.