Nagyiféle derelye sárgabaracklekvárral

derelye
Vágólapra másolva!
Ebédre, vacsorára, de akár desszertnek is szóba jöhet. Idézzük fel vele a gyermekkorunkat, esetleg készítsük el nagymamával vagy édesanyával. Kérdezzük meg, szerintük mitől lesz olyan isteni a derelye és használjuk az így szerzett tudást.
Vágólapra másolva!
Derelye. A kép csak illusztráció! Forrás: Táfelspicc

Házi derelye sárgabaracklekvárral

Hozzávalók:

  • 800 g krumpli
  • 500 g liszt
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor + a tálaláshoz
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál olaj
  • sárgabaracklekvár

Elkészítés:
Tegyük fel a krumplit főni sós vízben 1 órára.
Egy serpenyőben pirítsuk meg az olajon a zsemlemorzsát.
Ha a burgonya nagyjából megpuhul, akkor vegyük le a tűzről és öblítsük át hideg vízzel.
Pucoljuk meg és alaposan törjük össze.
Adjuk hozzá a lisztet, a tojást, a sót és a cukrot. Dolgozzuk össze gyúrható tésztává.
Nyújtsuk ki a tésztát és szaggassunk belőle 8 centiméteres köröket.
Tegyünk a kör közepére lekvárt, az ujjunkkal vagy egy ecsettel vizezzük be a kör szélét.
Hajtsuk félbe a derelyét, így kapva töltött félköröket. Jól nyomkodjuk be a tészta széleit, azután főzzük ki sós vízben a derelyéket.
Forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában és cukorral megszórva tálalhatjuk.