Az oregánó nem csak egy fűszer a konyhában

fűszerek a konyhában
Szárított oregánó: jól illik a mártásokhoz, pástétomokhoz, a bab-, burgonya- és paradicsomos ételekhez, de a halakhoz, a spettihez és a pizzához is
Vágólapra másolva!
Akár a kenyerünket ízesítjük vele, akár a pácunkat, akár a pizzánkat, tagadhatatlan, hogy az oregánó izgalmas ízutazásra hív minket. Ez egy aromás gyógy- és fűszernövény, amelyet a mediterrán konyhában már régóta használnak. Természetesen frissen fogyasztva a legjobb, nagyon jól illik a bárányhúshoz és a zöldségekhez. Emellett azonban számos egészségügyi hatással is büszkélkedhet.
Vágólapra másolva!

Az oregánó egy gyógynövény a konyhában, amelyet inkább fűszerként használunk. Pedig vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne. Az alábbiakban bemutatjuk az oregánó testre gyakorolt csodálatos hatásait:

Fokozza az immunitást – Az oregánó erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír, amely jól tud jönni a vírusos időszakban.

Felveszi a harcot a gyulladás ellen – A kutatások szerint az oregánónak gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezért kiválóan kezelheti például az ízületi gyulladást.

Szárított oregánó: jól illik a mártásokhoz, pástétomokhoz, a bab-, burgonya- és paradicsomos ételekhez, de a halakhoz, a spettihez és a pizzához is Forrás: Origo

Támogatja az egészséges szívműködést – Gazdag káliumban, amely a vérnyomás szabályozásában játszik fontos szerepet. Ezáltal járul hozzá a szív egészségéhez.

Erősítheti a csontokat – Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, valamint magnéziumot. Mindkét ásványi anyag hozzájárul a csontok egészségéhez.

Segíthet megszüntetni a székrekedést – Csak főzzünk teát néhány friss oregánólevélből, és igyuk meg. Sőt, akár az üdítőnkhöz is keverhetünk némi friss vagy szárított oregánót.

Megőrzi a bőr egészségét - Karotinoidokat tartalmaz, amelyek jellemzően a narancssárga ételekben találhatók meg, például a sárgarépában és a tökben. Ezek a növényi vegyületek segítenek a bőr egészségének megőrzésében.

Támogatja az emésztést – Pozitívan befolyásolja az emésztést és az anyagcserét, ezáltal segít megelőzni a székrekedést.

Hasznos paraziták ellen – A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az oregánóolaj különösen hasznos az emésztőrendszerben található paraziták ellen.

Cukkinicsónakok

Hozzávalók:

  • 3 cukkini félbevágva, kimagozva
  • 6 evőkanál pizzaszósz
  • reszelt sajt
  • 2 teáskanál oregánó
  • 1 db hagyma, felkarikázva
  • 10-12 db koktélparadicsom, felkarikázva
  • 6 olívabogyó, felkarikázva
  • só és bors
  • extra szűz olívaolaj
  • friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a cukkiniket egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kenjük meg a pizzaszósszal, és rakjuk rá a feltéteket: a hagymát, a koktélparadicsomot és az olívabogyót.
Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg sajttal, majd oregánóval.
Az egész locsoljuk meg olívaolajjal, és süssük 30 percig.
Tálaljuk friss bazsalikomlevéllel.

Forrás