Így tárolja ételeit a mélyhűtőben

Így fagyassz okosan – 1. rész fagyasztás mélyhűtő
Vágólapra másolva!
Fogyaszthatósági ideje  azoknak az élelmiszereknek van, amelyek gyorsan romlandóak, mint például a húsfélék, tejtermékek, gyümölcsök. A Mindmegette Dr. Kasza Gyula, a Nébih Maradék nélkül programjának vezetője tanácsaival segít a mélyhűtés világában eligazodni.
Vágólapra másolva!

Egy étel, élelmiszer eltarthatósága több tényezőtől is függ: tárolási hőmérséklettől, az összetételtől, az elkészítés módjától és a csomagolástól. Alacsonyabb hőmérsékleten az ételek tovább elállnak, pláne, ha megfelelően csomagoljuk, így lassítva az organizmusok szaporodását. A magas víz- és fehérjetartalmú élelmiszerek, pl. hússal, tejjel, tojással készült termékek kevesebb ideig tarthatók el.

A készételeket, főtt ételeket mindenképpen hűtőszekrényben érdemes tárolni, amelynek ideális hőmérséklete a hűtőszekrényben 0-4°C között, a fagyasztóban pedig -18°C van.

Ebben az intervallumban az élelmiszerek még nem fagynak meg, viszont elég alacsony ahhoz a hőmérséklet, hogy a mikróbák szaporodása jelentősen lelassuljon. Könnyebb ebben az állapotban a fagyasztóba áttenni.

Az ételt ne abba tegyük be a hűtőszekrénybe, fagyasztóba, amiben készült!

Minél kisebb adagokra szedjük szét, annál jobb. A doboz pedig legyen lapos, hogy minél jobban át tudjon hűlni!

Egy étel, élelmiszer eltarthatósága számos tényezőtől függ. Forrás: Shutterstock

A főtt és nyers ételt mindig válasszuk külön, véletlenül se tegyük őket egy dobozba! A hosszabb távú fagyasztás során fontos a légmentes csomagolás, húsokhoz használjunk légmentes, speciális tasakokat!

Néhány élelmiszer esetén a fagyasztva tárolás kifejezetten kerülendő, mivel azok minősége az alacsony hőmérséklet hatására romlik. Ne fagyasszunk le nyers egész tojást, tejszínt, salátákat és főtt tésztát!

A romlásnak gyakran szemmel jól látható jelei vannak: az élelmiszernek megváltozik a színe, szaga, vagy például nyálkás lesz a felülete, penésztelepek jelennek meg, illetve íze savanyú lesz. Ezek egyértelmű jelei annak, hogy az étel hiába volt a fagyasztóban vagy hűtőben, már fogyaszthatatlan.

Fagyasztás után az ételmaradékot jó alaposan fel kell forralni fogyasztás előtt. Ennek ideális hőmérséklete minimum 75°C. A melegítés nem csak az ízek miatt fontos, hanem hogy lássuk, ha az étel esetleg már nem ehető, mert mégis tönkrement.

Az elpakolandó alapanyagokat, maradékokat címkézzük fel a könnyebbség érdekében. Lássuk el őket egy dátummal, hogy ki tudjuk számítani, nagyjából még meddig lesz fogyasztható!

A főtt és nyers ételt mindig válasszuk külön, véletlenül se tegyük őket egy dobozba! Forrás: Shutterstock

Ezen kívül azt is ráírhatjuk, hogy mit tartalmaz a csomagolás, így egyszerűbb megtalálni, amit keresünk.

Minél kevesebbet és gyorsabban nyitogatjuk a fagyasztót, annál jobbat tesz az ételnek.

Fontos, hogy a hűtőszekrény és fagyasztó ne legyen túlzsúfolt, a behelyezett élelmiszerek, ételek között járjon a hideg levegő. Érdemes úgy pakolni, hogy amit korábban kell elfogyasztani, ne csússzon hátra vagy alulra.