Így készül a tökéletes házi vajkrém

Íme, a legjobb trükk a vaj kenéséhez: videó, vaj, szendvics, vajkrém, teavaj
Vágólapra másolva!
A vajkrém készítése nem egyszerű, sajnos előfordul, hogy csalódást kelt a végeredmény. Pedig érdemes kísérletezni, hiszen a klasszikus vajkrém igazi jolly joker: jól ízesíthető, színezhető, így bevonóként, díszítésre is használható – mutat rá a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A népszerű hazai portál a következő néhány trükköt javasolja, ami megkönnyíti a munkát és segít, hogy ne csak finom, de szép is legyen a sütemény vagy a torta.

 1. Használjunk szobahőmérsékletű vajat!
  Alapvetően vaj, cukor és folyadék (tej, tejszín) keveréke a vajkrém, és nem meglepő módon a vaj szolgál alapként. Azonban hiába a jó minőség, a finom íz, a szép szín, ha kemény a vaj. Időben vegyük ki a hűtőszekrényből, és csak akkor kezdjük el habosítani a vajat, ha szoba-hőmérsékletűre melegedett.

 2. Tej helyett készítsük tejszínnel!
  Az igazán jó vajkrém titka a sűrű tejszín. Míg legtöbben a vajkrémet tejjel készítik, a tejszín az, ami gazdagságot, krémességet ad a krémnek. Ha nincs otthon tejszín, kipróbálhatjuk a növényi alapú főző- illetve habkrémeket is.
  Az igazán jó vajkrém titka a sűrű tejszín. M Forrás: Shutterstock
 3. Szitáljuk át a cukrot!
  Ezt a lépést soha ne hagyjuk ki! Még a finom szemű porcukrot is jobb átszitálni, hogy elkerüljük a krém „ropogását", és kellemes, sima állagot kapjunk.

 4. Találjuk meg a tökéletes arányt!
  A tökéletes vajkrém elkészítése az ideális arány megtalálásán múlik. Használjuk a receptet alapként, de bátran módosítsunk, ha úgy érezzük, valamiből picivel több vagy épp ellenkezőleg, kevesebb kellene. Ha a vajkrém túl sűrű, adjunk még hozzá tejet, vagy tejszínt, ha híg, mehet bele még egy pici cukor, vagy tegyük hűtőbe picit, majd magas fokozaton újra habosítsuk fel.

 5. Habosítsuk a krémet!
  Első lépésként a vajat habosítsuk fel, majd adjuk hozzá az átszitált porcukrot és keverjük tovább, hogy még több levegő kerüljön a krémbe. A vajas, porcukros krémhez a tejet vagy a tejszínt robotgéppel keverjük, de állítsuk alacsony fokozatra a gépet. Használhatunk kézi habverőt is, de akkor ügyeljünk rá, hogy a mozdulataink legyenek lendületesek.

 6. Ízesítsük bátran!
  A vajkrém egyszerűen ízesíthető: ha elkészült az alap, mehet bele kakaópor, lekvár, bogyós gyümölcs vagy akár puding. Jó választás a krémsajt is, amivel lazítani lehet a klasszikus vajkrémet. (A krémsajt, csakúgy, mint a vaj, legyen szoba-hőmérsékletű!) Folyékony ízesítőkkel ne próbálkozzunk, mert a vajat nehéz elegyíteni a folyadékkal, de pürékkel, porokkal, kivonatokkal bátran ízesíthetünk.

 7. Dolgozzunk spatulával!
  Teljesen felesleges a habzsákkal bajlódni: egy egyszerű spatulával vigyük fel a krémet a sütemény vagy torta oldalára és tetejére. Puha, texturált lesz a végeredmény. Előfordulhat, hogy a bevonáshoz szánt vajkrém túl habos, így nem lehet szépen elkenni. Ilyenkor keverjük át egy spatulával: ez kicsit összetöri és segít eltávolítani a nagyobb buborékokat.

  Tippek

  1. A megsült piskótát hűtsük ki teljesen, mielőtt megkennénk a vajkrémmel!
  2. Az elkészített vajkrémmel lehetőleg még aznap töltsük meg a süteményt, tortát! A klasszikus vajkrémet nem kell hűteni, hacsak nincs kánikula, nyugodtan hagyhatjuk pár órát a pulton. Ha a vajkrém tejszínes, mascarponés vagy pudingos, akkor viszont tegyük a hűtőbe.
  3. A vajkrém légmentesen záródó edényben legfeljebb 1 hétig a hűtőszekrényben, 1 hónapig a fagyasztóban eláll.