Maradt néhány szelet a húsvéti sonkából, tarjából vagy csülökből? Kidobni semmi esetre sem szabad, inkább használjuk fel újra! - tanácsolja a Mindmegette. Cikkünkben bemutatjuk a sonka egyik kiváló felhasználását célzó receptet is.
Ha húsvétkor túl sok sonkát főztünk és már nem tudunk vele mit kezdeni, akkor számtalan módon felhasználhatjuk. A húsvéti maradék sonka kiváló alapanyag például leveshez, de lehet belőle sonkás tészta, quiche, quesadilla, palacsinta, szendvics vagy csiga, sonkakrém, de tölthetünk vele húsokat is. A húsvéti maradék felhasználásával készült tejfölös-pikáns sonkaleves annyira finom, hogy aki egyszer megkóstolja, biztosan nem csak húsvétkor fogja elkészíteni – állítja a neves gasztronómiai portál.
Tejfölös-pikáns sonkaleves
Hozzávalók:
- 2 ek olaj
- 2 fej lilahagyma
- 40 dkg füstölt sonka
- 1.5 l alaplé
- leveszöldség
- 2 db burgonya
- 1 fej fokhagyma
- majoránna
- 3 db babérlevél
- 10 db egész bors
- 1 tk szárított gyömbér
- 1 tk rozmaring
- 1 tk pirospaprika
- szerecsendió
- 3 dl tejföl
- 0.5 db citrom leve
- 2 ek barna cukor
- 2 ek liszt
- 2 ek mustár
- petrezselyem
- főtt tojás
- 1 csok friss snidling
Elkészítés:
- A felforrósított olajon a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a kockára vágott sonkát és addig pirítjuk, amíg a hús jól átsül.
- Felöntjük az alaplével és hozzáadjuk a tetszés szerint összevágott leveszöldséget és a kockára vágott krumplit. Beletesszük a kisebb fej fokhagymát, a majorannát, a babérlevelet, a borsot, a szárított gyömbért, a rozmaringot, a pirospaprikát és a szerecsendiót. Kb. egy órán át gyöngyözve főzzük, addig amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Közben készítünk egy rendhagyó habarást. A tejfölt elkeverjük a citromlével, a barna cukorral, a liszttel, a mustárral és egy kis petrezselymmel. A leves levéből hozzákeverünk egy kicsit, jól elkeverjük el, aztán behabarjuk vele a levest. Miután buggyant egyet, lehúzzuk a tűzről.
- Tálalásnál belerakjuk a negyedre vágott kemény tojást, és a snidlinget.
Tejfölös-pikáns sonkalevesForrás: Mindmegette.hu