Így használja fel a megmaradt húsvéti sonkát!

Mindmegette, Húsvét, sonka
Vágólapra másolva!
Maradt néhány szelet  a húsvéti sonkából, tarjából vagy csülökből? Kidobni semmi esetre sem szabad, inkább használjuk fel újra! - tanácsolja a Mindmegette. Cikkünkben bemutatjuk a sonka egyik kiváló felhasználását célzó receptet is.
Vágólapra másolva!

Ha húsvétkor túl sok sonkát főztünk és már nem tudunk vele mit kezdeni, akkor számtalan módon felhasználhatjuk.

A húsvéti maradék sonka kiváló alapanyag például leveshez, de lehet belőle sonkás tészta, quiche, quesadilla, palacsinta, szendvics vagy csiga, sonkakrém, de tölthetünk vele húsokat is.

A húsvéti maradék felhasználásával készült tejfölös-pikáns sonkaleves annyira finom, hogy aki egyszer megkóstolja, biztosan nem csak húsvétkor fogja elkészíteni – állítja a neves gasztronómiai portál.

Tejfölös-pikáns sonkaleves

Hozzávalók:

  • 2 ek olaj
  • 2 fej lilahagyma
  • 40 dkg füstölt sonka
  • 1.5 l alaplé
  • leveszöldség
  • 2 db burgonya
  • 1 fej fokhagyma
  • majoránna
  • 3 db babérlevél
  • 10 db egész bors
  • 1 tk szárított gyömbér
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk pirospaprika
  • szerecsendió
  • 3 dl tejföl
  • 0.5 db citrom leve
  • 2 ek barna cukor
  • 2 ek liszt
  • 2 ek mustár
  • petrezselyem
  • főtt tojás
  • 1 csok friss snidling

Elkészítés:

  1. A felforrósított olajon a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a kockára vágott sonkát és addig pirítjuk, amíg a hús jól átsül.
  2. Felöntjük az alaplével és hozzáadjuk a tetszés szerint összevágott leveszöldséget és a kockára vágott krumplit. Beletesszük a kisebb fej fokhagymát, a majorannát, a babérlevelet, a borsot, a szárított gyömbért, a rozmaringot, a pirospaprikát és a szerecsendiót. Kb. egy órán át gyöngyözve főzzük, addig amíg a zöldségek megpuhulnak.
  3. Közben készítünk egy rendhagyó habarást. A tejfölt elkeverjük a citromlével, a barna cukorral, a liszttel, a mustárral és egy kis petrezselymmel. A leves levéből hozzákeverünk egy kicsit, jól elkeverjük el, aztán behabarjuk vele a levest. Miután buggyant egyet, lehúzzuk a tűzről.
  4. Tálalásnál belerakjuk a negyedre vágott kemény tojást, és a snidlinget.
    Tejfölös-pikáns sonkaleves Forrás: Mindmegette.hu