Ezek a legjobb helyettesítők, ha elfogyott otthon a főzőtejszín

sütés, nő
Vágólapra másolva!
Egyre több recept hozzávalói között találjuk a főzőtejszínt: levesek, szószok, mártások, főzelékek dúsítására ajánlják. Kétségtelen, hogy gazdagabbá, krémesebbé teszi az ételeket, ezért jó, ha mindig van otthon egy doboznyi. Ha mégsem, akkor viszont bátran helyettesítsük azzal, ami éppen kéznél van! - biztat a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Amikor főzőtejszín-helyettesítő után nézünk, ne feledjük: a helyettesítő anyag íze és zsírtartalma határozza meg, hogy miként fog működni az anyag az adott receptben. Például a 2,8%-os tej nem elég zsíros, így sűrítésre, krémesítésre nem alkalmas. Alapszabály, hogy minél magasabb a helyettesítő anyag zsírtartalma, annál valószínűbb, hogy a végeredmény vállalható lesz, ám az eltérő savasság és víztartalom miatt mégis nehéz a választás. Ebben segítünk!

 1. Vaj és tej keveréke
  Ha van otthon teljes tej, aminek a zsírtartalma 3,8%, nyert ügyünk van: fele-fele arányban keverjük el vajjal, és máris kész a tökéletes tejszín. Kevesebb zsírtartalmú tejjel az arány: 2/3 mennyiségű tej, 1/3 mennyiségű vaj. Ez helyettesítő olyan recepteknél működik, amelyeknél sűrű tejszínre van szükség.
 2. Kókusztej
  A kókusztej ugyanolyan krémes és dús, mint a főzőtejszín, viszont erős kókuszíze van, ezért nem minden ételhez illik – az ázsiai ételekhez viszont kifejezetten jó. Előnye, hogy laktózmentes és vegán, így azok is fogyaszthatják, akik nem esznek tejterméket.
 3. Teljes tej
  A 3,8%-os zsírtartalmú tej bizonyos esetekben nagyon jó főzőtejszín-helyettesítő: burgonyapürében, rakott krumpliban remek választás, de rántottához is adhatjuk. Önmagában más ételt nem sűrít és nem tesz krémessé.
 4. Tejföl
  A tejföl zsírtartalma kb. 20%, így jó helyettesítő mindaddig, amíg a savanykás íze nem zavaró. Hőkiegyenlítéssel tegyük az ételbe, hogy ne csapódjon ki: keverjük simára a tejfölt egy kisebb edénybe, adjunk hozzá a forró étel levéből egy keveset és ezzel is keverjük simára. Ezt ismételjük meg még egyszer, és utána öntsük az ételbe. Levesekhez, szószokhoz remekül illik.
  A tejföl egy kis plusz munkával jó helyettesítője lehet a főzőtejszínnek. Forrás: Shutterstock
 5. Créme fraiche
  Franciaországban hagyományosan tejszínből készítik, tejsavbaktériumok hozzáadásával. Zsírtartalma magas, 30 százalék körüli. Gazdagabb ízű, de lágyabb és kevésbé édes. Levesekhez, paprikásokhoz, mártásokhoz jól illik, kellemest ízt ad nekik.
 6. Joghurt
  A tejfölhöz és a creme fraiche-hoz hasonlóan a joghurtot is úgy készítik, hogy baktérium-kultúrákat (általában Lactobacillus bulgaricust és Streptococcus thermophilust) adnak a tejtermékekhez – de ebben az esetben tejszín helyett tej az alap.
  A tejfölhöz és a creme fraiche-hoz hasonlóan a joghurtot is úgy készítik, hogy baktérium-kultúrákat adnak a tejtermékekhez. Forrás: Shutterstock
  A natúr joghurt könnyű, folyós állagú és édes, ennek ellenére jól helyettesíti a főzőtejszínt. A görög joghurt, amelyből a savót (folyékony tejmaradványokat) leszűrik, sűrűbb, de savanyúbb is. Ezzel is sűríthetünk.
 7. Mascarpone
  A mascarpone zsírtartalma kb. 44%. A tejfölhöz és a creme fraiche-hoz hasonló módon készül, de sokkal édesebb. Levesekhez, mártásokhoz és szószokhoz is jól használható . Édes ízét vegyük figyelembe!