Ezeket rontjuk el a legtöbben tésztafőzéskor

Spagetti,gomba,csiperke
Spagetti krémes gombás szósszal, az egyik legkedveltebb párosítás
Vágólapra másolva!
Az olasz tészták ezerféle formában léteznek, de egyvalami biztosan közös bennük: sokan szeretik őket. Amilyen egyszerű (mégis pazar) fogásokat készíthetünk belőlük, olyan könnyű elrontani is az ételt, rögtön a tésztafőzésnél – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A neves gasztronómiai portál szerint ezeket a lépéseket érdemes elkerülni a tökéletes végeredmény érdekében:

Hideg vízzel öblítjük át

Rossz berögződés, hogy a kifőtt tésztát a szűrőbe téve átmossuk hideg vízzel. Valószínűleg senki nem tudná megmondani, miért csináljuk, egyszerűen így szoktuk meg. Aztán persze csodálkozunk, hogy a spagettiszósz ott marad a tányér alján... Az ok egyszerű: a hideg vizes öblítéskor a tésztán lévő keményítőt lemossuk. Pedig ez a keményítő az, ami segít, hogy a szósz – legyen az paradicsomos, tejszínes, pesztós – hozzátapadjon a tésztához, és egy selymesen krémes párost alkosson vele.

Fontos, hogy forrjon a víz, amikor a tésztát beletesszük. Forrás: Shutterstock

Olajat teszünk a főzővízbe

Azt feltételezzük, hogy néhány csepp olívaolaj meggátolja a tésztaszemek összetapadását főzés közben. Végül is lehet, hogy beválik, csakhogy van egy nem várt következménye a dolognak.

Az olaj ugyan megtapad a tészta felületén, és ennek eredményeképpen valóban nem fog összetapadni, cserébe viszont a feltétek sem fognak tudni „hozzákapaszkodni" a tésztaszemekhez, vagyis megint ott találjuk magunkat a szósszal a tányér alján.

A legjobb módszer a többszöri kevergetés: főzés közben néhányszor kavarjuk át a tésztát, ezzel elkerüljük, hogy összetapadjon – mellékhatások nélkül.

Tipp

Az olajat ugyan el kell felejtenünk tésztakészítéskor, sót viszont mindig tegyünk a főzővízbe. Körülbelül 450 gramm tésztához 1-½ evőkanál só szükséges. Az időzítés is fontos: ideális esetben a már gyöngyöző vízbe kerüljön a fűszer.