Ez a legfinomabb mézeskalács-fűszerkeverék titka

mézeskalács készités
Vágólapra másolva!
A fűszeres illatú, puha, szépen feldíszített mézeskalács nagyon finom, ráadásul készítése igazi családi program az advent időszakában. Használhatjuk bátran a fantáziánkat, kiélhetjük a kreativitásunkat: a formák és a díszítés tényleg csak rajtunk múlik. A fűszerezés pedig? Mutatjuk, hogyan készíthetünk otthon egyszerűen mézeskalács-fűszerkeveréket!
Vágólapra másolva!

Ahány család, annyi mézeskalács recept. Minden évben keressük a legjobbat: az azonnal puhát, a fára akaszthatót, az ünnepre megpuhulót, a sokáig elállót... Van, aki minden évben kísérletezik, más az évek óta bevált recepttel dolgozik. Néhány éve jelentek meg a boltokban a mézeskalács-fűszerkeverékek, de akár otthon is elkészíthetjük.

A méz már az ókor óta ismert, pótolhatatlan édesítőszer, fogyasztása az előkelők, uralkodók luxusa volt.

A méznek nem csak mint élelmiszernek tulajdonítottak nagy jelentőséget, misztikus tulajdonságokkal is felruházták, ezek a vonások pedig a mézeskalácsra is átragadtak: a régészek számos ókori görög és római ásatáson találtak a sírokban különféle mézeskalács maradványokat, amelyek a mondák szerint a holtak túlvilágra való átkelését biztosították.

Magyarországon a mézeskalács sütés hagyománya Nagy Lajos király idejében honosult meg, még a középkorban. A méz mindig is nagyon drága élelmiszer volt, ezért az emberek csak ritkán, főként ünnepi alkalmakkor engedhették meg maguknak a fogyasztását.

A fűszeres illatú, puha, szépen feldíszített mézeskalács nagyon finom, ráadásul készítése igazi családi program az advent időszakában. Forrás: Shutterstock/New Africa

Mivel a karácsony volt az egyik legnagyobb keresztény ünnep, így a mézeskalács sütés az évek során összekapcsolódott Krisztus születésének ünneplésével.

A mézeskalács sütést kezdetben a kolostorokban művelték, ám fokozatosan kialakultak mézeskalács készítő céhek is: a gyönyörűen díszített, drága sütemények nagyszerű ünnepi ajándékokká váltak.

A mézeskalácssütés az évszázadok során beépült az európai népi hagyományokba és a népmesékbe is: a Grimm testvéreknek köszönhetően fennmaradt Jancsi és Juliska című meséből mindannyiunk számára ismerős lehet a mézeskalács ház. A mesékben a méz és a mézeskalács ellenállhatatlan, értékes csábításként jelenik meg, amelyre egyetlen gyermek sem tud nemet mondani. A legyakoribb mézeskalács formák ma is a mézeskalács ház, a szív, a tányér és a mézeskalács baba.

Azt gondolnák, a mézeskalács tészta gyúrása egyszerű feladat, de aki már próbálta leszedni a kezéről a ragacsos masszát, vagy összegyúrni a kőkemény, morzsálódó tésztát, pontosan tudja, hogy könnyen kifoghat rajtunk már az első lépés is.

Ugyanúgy a fűszerezés is gondot okozhat, hiszen könnyen alul- vagy túlfűszerezhetjük a tésztát. Ez utóbbin segít a készen kapható mészeskalács-fűszerkeverék, amely különböző arányban tartalmaz fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, szárított gyömbért, édesköményt, szegfűborsot és borsot, illetve egy kis ánizst, csillagánizst és kardamomt is.

Ahány család, annyi mézeskalács recept. Forrás: Shutterstock

Azonban akkor sem kétségbe esni, ha nincs otthon, mi magunk is készíthetünk mézeskalács-fűszerkeveréket, amivel aztán a kávét is ízesíthetjük, sőt ajándékba is adhatjuk.

Mézeskalács-fűszerkeverék

Hozzávalók:

  • 1 tk fahéj
  • 1/2 tk szegfűszeg
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 1 tk szárított gyömbér
  • 1/2 tk szegfűbors
  • 1/2 tk ánizs
  • 1/4 tk kardamom
  • 1/4 tk csillagánizs
  • 1/4 tk őrölt bors

Elkészítése:

  • Összekeverjük a fűszereket, üvegbe vagy papírzacskóba tesszük és ezzel a keverékkel ízesítjük a tésztánkat. Kb. 1/2 kiló liszthez elegendő ez a mennyiség.

Forrás: Mindmegette