Ezt a 3 aranyszabályt érdemes betartanunk a vaj tárolásakor

Íme, a legjobb trükk a vaj kenéséhez: videó, vaj, szendvics, vajkrém, teavaj
Vágólapra másolva!
Hűtőben vagy a konyhapulton tároljuk a vajat? Ez a kérdés állandó vita tárgya, pedig az igazság az, hogy a vaj teljes biztonságban van szobahőmérsékleten is, hiszen rendkívül magas zsírtartalma miatt, kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására - annak ellenére, hogy tejtermék.
Vágólapra másolva!

Kezdjük azzal, hogy aki berzenkedik attól, hogy szobahőmérsékleten tartson egy tejterméket, annak is teljesen igaza van, hiszen 20-23 fok, egy teljes napig már sok lehet a tejnek, tejszínnek, tejfölnek - nem úgy a vajnak! A vaj ugyanis, 80 százalékban zsírból áll, sokkal alacsonyabb a víztartalma, mint más tejtermékeknek, így azoknál sokkal kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására, és a konyhapulton tárolva is legalább 1 hét - sőt, sós vaj esetében, akár kettő is lehet - a szavatossága.

A vaj szavatossága a konyhapulton tárolva is legalább 1 hét Forrás:Shutterstock

A kiemelkedő gasztronómiai portál szerint azonban nem árt szem előtt tartanunk az alábbi 3 alapszabályt.

  1. Válasszunk megfelelő vajtartót
    A fény és a levegő: ez a két fő oka annak, ha a vaj megromlik, ezért az első és legfontosabb lépés egy jól záródó vajtartó, ami minkettőt távol tartja tőle. Az eredeti csomagolás, vagy a lefolpackozott tányér sem mondható ideálisnak. Vannak kifejezetten erre a célra gyártott eszközök, készülhetnek fémből, kerámiából vagy műanyagból, a lényeg, hogy olyat válasszunk, ami ezt a két veszélyes elemet kizárja.
  2. Túl meleg van a konyhában
    Nyáron egyszerűen túl meleg lehet a konyhánk ahhoz, hogy a vajat kint hagyjuk a pulton. Ha a konyhánkban a hőmérséklet folyamatosan 25 fok felett mozog, akkor jobban járunk, ha a vajat a hűtőben tároljuk.
  3. Egyszerre túl sokat tartunk kint
    A legbiztosabb persze, ha a vajat csak egy-két napig tartjuk szobahőmérsékleten, de ha a fent felsorolt megfelelő körülmények között tároljuk, akár egy hétig is friss maradhat. A lényeg tehát, hogy ne hagyjunk ki többet, mint amennyiről úgy gondoljuk, hogy ennyi idő alatt el is fogy.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a vajunk fogyasztható-e, egyszerűen szagoljuk meg! Ha avas, akkor egészen biztosan rossz szaga lesz, és - ha hajlandóak vagyunk megkóstolni, akkor - az íze kellemetlenül savanykás.

Ilyenkor jobb, ha azonnal megszabadulunk tőle!

Forrás: Mindmegette