Már kapható a világ legújabb és legbüdösebb sajtja

Minger sajt, Egyesült Királyság, Skócia
Minger sajt
Vágólapra másolva!
A napokban felkerül a brit szupermarketek polcaira a világ legújabb és legbüdösebb sajtja, a Minger - tudta meg a Mirror.
Vágólapra másolva!

Egy kézműves sajtokra specializálódott skóciai cég rukkolt elő a világ legszagosabb sajtjával, és a forgalmazására már le is szerződött egy brit üzletlánccal.

A szerencsés kóstolók szerint a sajtnak hús és káposzta szaga van.

A termék hamarosan akár a családok ünnepi asztalára is kerülhet- legalábbis az Egyesült Királyságban. Az Asda kiskereskedelmi óriás megerősítette, hogy 54 skóciai üzletükben lesz kapható a The Minger nevű büdös sajt. A sajtot a Felföldön készítik, és hét évvel ezelőtti megalkotása óta kultikus rajongótáborra tett szert a kalandvágyó sajtrajongók körében. A Minger egy csípős, brie-szerű sajt, keményebb héjjal és ragacsos belsővel.

Rory Stone, aki a Highland Fine Cheeses családi vállalkozást vezeti, elmondta. hogy nagyon örül, hogy a sajtkülönlegesség végre több millió potenciális vásárló számára is elérhetővé válik. Stone elárulta, hogy

a szaga a húsokra és a káposztára emlékeztet, és valóban nagyon büdös.

A szaggal ellentétben azonban az íze fenséges, az umamira hasonlít, ami Ázsiában az úgynevezett ötödik íz, és szinte azonnal elolvad a szájban.

"A vállalkozásunk hosszú utat tett meg a fürdőkádban történő sajtkészítéstől a szupermarketek polcain való megjelenésig. Sajtjainkat még mindig kézzel készítjük, de most már a taini tejüzemünkben állítjuk elő" - nyilatkozta Stone, aki 1994 óta vezeti a családi vállalkozást a Ross-shire-i Tainben.

Az Asda vásárlói ezentúl mind az öt Highland Fine Cheese sajtot megvásárolhatják, beleértve a jellegzetes Highland Brie-t és a Black Crowdie-t is. Az Asda egyébként az első kiskereskedő, aki bevállalta ennek a sajtnak a forgalmazását.