Savanyú káposztát a csokitortába? Igen! Elképesztően finom végeredmény a bátrak jutalma

Timms néni savanyú káposztás csokitortája
Timms néni savanyú káposztás csokitortája
Vágólapra másolva!
Meredek ötletnek tűnik savanyú káposztát tenni a csokitortába? Pedig ez az a nem várt összetevő, amely segít abban, hogy szaftos és mennyei finom legyen az édesség – állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Nem újkeletű dolog, hogy zöldséggel gazdagítják a tortákat, süteményeket. Elég csak a közkedvelt fogásra, a répatortára gondolni, melyben nem tolakodó a zöldséges íz, viszont különleges textúrát kölcsönöz a piskótának a répa.

A zöldséges receptek tárháza folyamatosan bővül és szinte bármit fel lehet használni a sütéshez. A cukkini például ízesítheti a brownie-t, míg a cékla a répához hasonlóan dúsíthatja a torták alapjának szánt piskótát.

A savanyú káposzta az egyik legkedveltebb savanyúság, melyet a legtöbbször pörkölt, sült húsok és sült kolbászok mellé fogyasztunk. Annyira összeillő párost alkot a húsokkal, hogy elsőre elképzelhetetlen, hogy a jellegzetes savanykás íz hogyan tudna elrejtőzni a csokis piskótában.

A savanyú káposzta az egyik legkedveltebb savanyúság. Forrás: Maciej Czekajewski / Shutterstock

A savanyú káposzta azonban nemhogy belesimul a tésztába, de extra nedvességgel tölti meg a süteményt, amely így igazán szaftos lesz és nem fog kiszáradni.

Nem meglepő módon a szükség hozta létre ezt a megoldást. Az 1960-as években arra kérték a chicagói menzák dolgozóit, hogy találják ki, hogyan lehetne változatos formában felhasználni a káposztát és beilleszteni ezt a zöldséget a menübe.

A városban található Waller Középiskola egyik munkatársa, Geraldine Timms pedig előállt azzal az ötlettel, hogy a maradék savanyú káposztából süssenek csokitortát. A hölgy megalkotta a receptet, a tortát elkészítették és letesztelték az iskolában.

A savanyú káposztás csokitorta pedig nem várt sikert aratott – írja a Daily Meal a Santa Cruz Sentinel 1972-es számára hivatkozva.

A Santa Cruz Sentinel számában közlik Geraldine Timms eredeti, savanyú káposztás csokitortareceptjét, mely meglepően egyszerű és csak néhány hozzávalóra van szükség.

Timms néni savanyú káposztás csokitortája

Hozzávalók:

  • 280 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/4 tk. só
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 150 g vaj
  • 300 g cukor
  • 3 db tojás
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 235 g víz
  • 100 g átmosott és lecsöpögtetett savanyú káposzta

Elkészítése:

  1. Egy 20 centis tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. A savanyú káposztát átmossuk, lecsöpögtetjük, majd apróra összevágjuk.
  2. Egy tálban felhabosítjuk a vajat a cukorral. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd végül hozzáadjuk a vaníliaaromát és alaposan kidolgozzuk a masszát.
  3. Egy kisebb tálba beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrozatlan kakaóport.
  4. A száraz összetevőket a vízzel együtt folyamatos kevergetés mellett, négy részletben hozzáadjuk a vajas-cukros masszához.
  5. A legvégén hozzákeverjük a felkockázott savanyú káposztát. A masszát a lisztezett tortaformába öntjük és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben, nagyjából fél óra alatt készre sütjük.
    Timms néni savanyú káposztás csokitortája Forrás: Mindmegette.hu