Amire mindannyian kíváncsiak voltunk: így készülnek a gyrososok hústornyai - videó

gyros, gyroshús, kebab, dürüm
Vágólapra másolva!
Gyros, döner kebab, vagy shawarma, látszólag ugyanarról az ételről van szó, ám mégsem. Egy valami azonban közös bennük, ugyanis mindhárom jól ismert idehaza is a hosszú, függőleges nyárson logó hatalmas hústornyairól. Cikkünkben bemutatjuk miként készülnek.
Vágólapra másolva!

A görög gyros, a török döner kebab vagy az arab shawarma készülhet bárány-, marha, sertés- vagy csirkehúsból, a fűszerezésük és sok esetben a tálalásuk azonban eltérő. Az egyetlen közös pont az, ahogyan a húst felépítik egy toronyba, és lassan, folyamatosan forgatva sütik készre.

A gyroshús finom illata már messziről érezhető, ám nem egy darabban érkezik az éttermekbe. Forrás: Mindmegette.hu

A látványos hústorony, melynek jellegzetes, finom illata már messziről érezhető, nem egy darabban érkezik az éttermekbe. A tornyot ott helyben építik és formázzák, és erről a metódusról több videó is felkerült az internetre.

A nyers, befűszerezett húsokat a hosszú, függőleges nyársra szúrják, a szeletek közé pedig néha faggyút tesznek, így építik fel a méteres tornyot. A hús aztán oldalról kapja a hőt, lassan forogva sül, és tálaláskor a felszínéről vágják le a vékony, megpirult szeleteket.

@estiagreekstreetfood How we make our Authentic Greek Pork Turns! #fyp#food#greece#greek#meat#gyro♬ Sauce - Naïka

Forrás: Mindmegette