Beköszöntött a kimchiszezon

Kimchi cabbage, cucumber and radish in a jar, Korean food
Vágólapra másolva!
Ahogy hűl az idő, úgy kerül az asztalunkra egyre többször egy finom gőzölgő zöldség- vagy húsleves, valamint különböző fermentált ételek, melyek kiváló természetes vitaminforrások. A koreai kimchi világbajnok ebben, és több változata létezik, mint gondolnánk.
Vágólapra másolva!

A hagyományos koreai gasztrokultúra sokféle erjesztett étellel büszkélkedhet. A „Kimjang: Kimchi készítése és egymással való megosztása" 2013. december 5. óta az emberiség szellemi kulturális örökségének számít, és szerves része a koreai emberek életének.

A kimchi elkészítésére egy teljes évet készülnek azok a háztartások vagy közösségek, akik ősz végén hatalmas adagokban fermentálják a koreai káposztát.

Ha tradicionális csípős kimchiről van szó, már tavasszal megvásárolják a különböző tengeri herkentyűket, a legtöbb esetben apró garnélarákot és szardellaféléket, melyeket besóznak és hagynak erjedni, egészen addig, amíg el nem jön a kimchi készítés ideje. Ezek után, nyáron beszerzik a jó minőségű, napon szárított tengeri sót, ősszel pedig a piros chilipelyhet és a fő összetevőket, a koreai káposztát (magyarul kínai kelt) és a koreai fehér retket (itthon jégcsapretek).

A finom fogás elkészítésére egy teljes évet készülnek azok a háztartások vagy közösségek, akik ősz végén hatalmas adagokban fermentálják a koreai káposztát. Forrás: Shutterstock

Aztán a tél közeledtével a családok és a közösségek tagjai összegyűlnek egy közösen egyeztetett időpontban, majd nekilátnak a kimchikészítésnek, hogy a hosszú télre minden résztvevőnek legyen elég friss kimchi alapanyaga. Mert a kimchit nem csak magában fogyasztják, sok finom koreai fogás alapanyaga lehet; készülhet belőle gazdag leves, szaftos riszes egytálétel, kimchis palacsinta, de akár még egy magyar paprikás csirkét is meg lehet vele bolondítani.

A kimchi tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, amik elősegítik a jobb emésztést, támogatják a fogyást, szabályozzák a koleszterinszintet, segítenek csökkenteni a stresszt, gyulladáscsökkentő hatásuk van, lassítják az öregedési folyamatokat és csökkentik a vércukorszintet.

Nem véletlen tehát, hogy a kimchi nem most jött divatba, még ha úgy tűnik is. Már több száz éve finomítják az ízeit, és pont ennyi különböző fajtája létezik.

Forrás: Magyar Konyha