Ezzel a praktikával mindig pergő lesz a rizs

Momoko Nakamura elárulja, hogyan kell igazából főzni a rizst
Így lesz tökéletes a rizs
Vágólapra másolva!
Állandóan összetapad, és ragacsos lesz? Pedig a pergős rizs elkészítése nem nagy ördöngösség, csak néhány alapszabályt kell betartani hozzá. Cikkünk végén videón is bemutatjuk, hogyan lesz tökéletes, pergős a rizs.
Vágólapra másolva!

A búza után a rizs a második legfontosabb gabonánk. Népszerűségét szinte korlátlan eltarthatóságának és sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti, kb. 7000 fajtája ismert. Alacsony a glikémiás indexe és gluténmentes, így cukorbetegek és lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Hántolatlanul teljes értékű táplálék, továbbá gazdag B-, E- és K- vitaminban. Rizsből lisztet, pelyhet, tejet és bort is készítenek.

A hosszú szemű rizs főzés közben nem tapad össze, így szuper pergő rizsköret készíthető belőle, de rizzsel készülő húsos és zöldséges főételekhez, valamint köretekhez használható.

Az összeragadó rövid és közepes szemű fajták ideálisak rizottóhoz, sushihoz, tejberizshez, rizsgombóchoz, rizses desszertekhez.

Így lesz tökéletes a rizs Forrás: Shutterstock

Így készül a tökéletes rizsköret:

  1. Jó minőségű, hosszú szemű rizsfajtát válasszunk, és mérjük ki bögrével vagy mérőedénnyel a szükséges mennyiséget.
  2. Mossuk át a rizst! Szűrőben tartsuk a csap alá, vagy töltsünk rá bőven vizet egy edényben, és finoman mozgassuk benne, majd cseréljük le mindaddig, amíg átlátszóan tiszta marad. Így eltávolíthatjuk az összeragadásért felelős keményítőt a szemek felületéről.
  3. A hosszú szemű rizst kb. kétszeres mennyiségű, forrásban lévő tiszta vízzel öntsük fel. A tiszta főzővízhez 2 adag (1,5 dl) rizshez számítva 1 csapott tk sót adjunk.
  4. Felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön meg. Máskülönben kiszabadul a szemek belsejéből a keményítő, és a köret ragacsos lesz.
  5. A rizst fedő alatt, lassú tűzön pároljuk 13-15 percig, majd kóstoljuk meg. Ne főzzük túl! Miután megfőtt, zárjuk el a tüzet, vegyük le a fedőt, és takarjuk le az edényt tiszta konyharuhával 10-20 percre. Ez magába szívja a gőzt, így a szemek szárazon maradnak. Tálalás előtt óvatosan lazítsuk fel őket két villával.
    Forrás: Mindmegette