Milyen bort igyunk karácsonykor? Magyar borászok gondolatai az ünnepről

karácsony, bor, ünnep
holidays and celebration concept - close up of friends having christmas dinner at home, drinking red wine and clinking glasses over snow
Vágólapra másolva!
A bor ünnepi ital, amely akkor a legfinomabb, ha megosztjuk másokkal is. A karácsonyi időszak pedig a legalkalmasabb erre, mivel ilyenkor mindenki törekszik arra, hogy együtt lehessen a számára legfontosabb emberekkel, a családdal, a barátokkal. De milyen bort érdemes ilyenkor felbontani az étkezésekhez, az elmélyült, emelkedett beszélgetésekhez? Magyar borászatokat kerestünk meg a kérdéssel, és arra is megkértük őket, hogy osszák meg velünk a gondolataikat az ünnepről. Az alábbiakban közöljük a válaszaikat, a pincészetek, borászatok nevét követő ABC-sorrend szerint.
Vágólapra másolva!

Bock Valér, a Bock Pince borászati vezetője (villányi borvidék)

A világon eltérő módon hangolódnak az emberek a karácsony ünnepére, de az elmondható, hogy a finom ételek és italok mindenhol jelentős szerepet töltenek be a különböző kultúrákban. Az adventi időszakban már hangolódunk az ünnepre, készülünk az év lezárására.

Borászatunk, hotelünk és éttermünk is bezár az ünnepre, mert valljuk, hogy családi körben telik a legjobban a karácsony. Az ünnepi ebéd, vagy vacsora mellé mindenképpen magyar bort javasolnék,

legyen fehér, rosé, vagy vörös. Személy szerint talán egy villányi, vörös házasítással, cuvée-vel koccintanék a karácsonyi vacsora mellé, hogy a kulináris élmény még különlegesebb legyen!

Bodor Bence, a Bodor Borászat vezetője (villányi borvidék)

Az én filozófiám szerint a legjobb bor az, ami ízlik az embernek. Nem az a jó bor, amire én vagy bárki más azt mondja, hogy jó, hanem az, amit örömmel iszunk. Sokfélék vagyunk, sokféle ízléssel és ízleléssel. Nyilván az ünnepi alkalomhoz mindig valami különlegesebb dukál, de hogy ez vörös legyen, fehér, magyar vagy külföldi, díjnyertes vagy éppen az unokatestvérünk igen jól sikerült házi bora, azt mindenki döntse el maga. Számomra fontos, hogy az ünnepi asztalon legyen olyan bor is, amihez valamilyen kellemes emlék, történet fűződik, vagy amit olyasvalakitől kaptam, akit különösen kedvelek - és persze ami passzol a menühöz is.

Ilyenkor mi is megállunk egy kicsit, és néhány napon át csak azokkal vesszük körbe magunkat, akik a legfontosabbak. Nálunk az egész nagycsalád együtt tölti az ünnepet, megvannak a saját hagyományaink, a nagymama konyhája pedig kifogyhatatlan - a karácsony végi "morzsabuli fő témája" például az, hogy a különböző boraimat mindenféle étellel, ízzel összepárosítjuk. Ez az az időszak, amikor mi magunk is inkább élvezői, nem készítői vagyunk a finomabbnál finomabb fogásoknak és boroknak. A pihenés és kicsit az elcsendesedés, a töltekezés időszaka ez számomra, amit aztán az új tervek megvalósítása követ januártól. Az idei ünnep azért is rendhagyó, mert

nemrég érkezett meg a harmadik gyermekem, és ő az első kislányom. Régen volt már kisbaba a házban, így ez a karácsony - ha lehet - még meghittebb, még boldogabb, mint szokott lenni.

Bolyki Jani és a Bolyki csapat (egri borvidék)

Milyen az ideális bor az ünnepekre? Természetesen elegáns bikavér: intenzív illattal, amit elsősorban meggy, szilva, amit étcsokoládé keretez. Egyensúlyos bort, közepesnél nagyobb testtel, ízében domináns gyümölcsösséggel, amit szépen kiegészít a fahéj és étcsoki. Ha pedig az ideális pezsgő a kérdés, annál hárslevelű adja az alapbort, ez pedig illatában is visszaköszön, virágokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, kis mézzel.

Karácsonykor mi is lelassulunk egy kicsit. Az őszi szüret után csendesen, nyugalomban érnek a borok, izgalmasan kóstoljuk az újdonságokat, amelyek november közepétől folyamatosan kerülnek ugyan a palackba, de ilyenkor lesz igazán izgalmas, amikor először kinyitjuk őket és a poharunkba töltjük. Ilyenkor nem kell füvet vágni, de lehet karácsonyfát vadászni, ha pedig ebben a tevékenységben mégis megfáradnánk, akkor

jól esik a meleg szobában, a fenyőillatot szagolva megpihenni a fotelben, szeretetben, családdal, meg a kutyával-macskával és kinyitni egy jó bort, vagy pezsgőt, amibe ha belekortyolunk, egyetlen pillanat alatt megízlelhetjük az egész évünk munkájának gyümölcsét! Ezért szeretjük a karácsonyt!

Dereszla Pincészet, Kalocsai László birtokigazgató (tokaji borvidék)

Tokaji borászatként természetesen az aszú borokat ajánljuk a karácsonyi ünnepi asztalra. Az aszú borok nemessége méltó kisérője lehet a meghitt ünnepnek. Az év fáradalmainak lerakásához, a vidám napokhoz mi sem lehet jobb ajánlás mint egy pohár Tokaji pezsgő!

Az advent már a várakozás ideje, borászatunk életében ez még aktív periódus, de lélekben azért igyekszünk ráhangolódni a közelgő ünnepekre.

Fontosnak tartjuk, hogy ez az ünnep legyen az év munkájának méltó megkoronázása amit munkatársaink a családjuk, szeretteik körében tudjanak eltölteni.

Gál Tibor, a Gál Tibor Pincészet vezetője (egri borvidék)

Az elmúlt néhány évben hihetetlen fejlődésen estek át, rendkívül csábító, gyümölcsös és fűszeres karakterű Bikavérek születnek, ízben vibrálnak, éberen tartanak, gondolkodóba ejtenek, hihetetlen részlet gazdagok. Egy sült kacsa, vagy akár a nagymama által elkészített sűrű halászlé méltó kísérője lehet.

Egy borász család élete rendkívül munkás és sokszínű. Nálunk, ahol a Jóistennek köszönhetően három gyermek van ez sokszorosan is igaz. A természet, az időjárás, az emberek, a piac folyamatos elfoglaltságot ad egész évben, a hét minden napján. A Karácsony és az azt követő csendes egy hónapot mindig nagyon várjuk, mert ilyenkor együtt pihenünk a természettel. Jóleső érzés, nagyon feltölt.

Gere Andrea, a Gere Attila Pincészet borásza, mindenese (villányi borvidék)

Az ünnep nálunk mindig valamilyen különleges bort kíván. Előszeretettel kóstolunk ilyenkor régebbi évjáratú borokat akár a saját, akár a kollegáink tételeiből. Komolyabb külföldi borok is terítékre kerülnek az ünnepi alkalmakkor. Természetesen az ünnepi étel is meghatározza, hogy milyen bor kerüljön a poharainkba.

Gere Andrea Forrás: Gere Attila Pincészete

Az advent a várakozás, készülődés időszaka, ami mindig csodálattal tölt el bennünket. Azzal, hogy borokat készítünk, és ez része nagyon sok ünnepi asztalnak, mi magunk is belecsöppenünk egy kicsit a családok karácsonyába, és talán hozzá is teszünk a boroknak köszönhetően a szép ünnephez. Ez a legjobb érzés.

Grand Tokaj - Áts Károly főborász (tokaji borvidék)

Az aszú – azt gondolom - a kiváltságos pillanatoké. Például szenteste. Amikor mindenki elfáradt, mindenki teljesíteni akart, túlpörgött. És a vacsora végén felbontasz egy palackkal. Na, akkor jön az az illat és íz, ami megkoronázza az estét, az évet, a hajtást. Az aszúszem íze, Tokaj íze.

Elgondolkodtat, lenyugtat, örömet ad. Gondolkodni is jó mellette.

A sokszínűsége, rétegződése segíti a kreativitást. Tökéletes előételekhez, liba- és kacsa húshoz, libamájhoz, de kóstoltam már komolyabb húsokkal is, ilyenkor a köreten is sok múlhat. Ahogy mostanában egyre nagyobb teret kap a savasság az ételeknél, az aszúnál is ott van a cukor mellett a vidám, virgonc savasság, amivel nagyon sokszínűvé válik az asztalon.

Áts Károly Forrás: Grand Tokaj

Koch Csaba és Koch Pálma, Koch Borászat (villányi és hajós-bajai borvidék)

KCS: Az ünnepi alkalom ünnepi borokat kíván. Természetesen tiszteletben kell tartani mindenki ízlését, hisz mindenkinek mást jelent az ünnep és a méltó ünneplés! Van aki a forralt bor forrón gőzölgő illatát köti a karácsony meghitt pillanataihoz, van aki a pezsgő eleganciáját, és van aki a különleges nagy vörösborok elkápráztató gazdagságát. Az Advent és az ünnepek meghitt családi eseményein van, aki a megszokott gyümölcsös fehér borát, vagy rosét esetleg egy szép kadarkát fogyaszt -

azért természetesen fontos, hogy szőlőbor legyen, ami a legnemesebb italunk.

Koch Csaba és lánya, Koch Pálma Forrás: Koch Borászat

KP: Az ünnepi időszakra mindig magas minőségű tételeket ajánlunk, melyek jól párosíthatóak a magyar ünnepi ételekhez. Bajai származásunk révén Kadarkát szoktunk felbontani a halászléhez, melyet 24-én készítünk. Keresztény család révén számunkra a lefontosabb ünnep a karácsony. Az adventi időszak alatt a fogyasztók számára kedvezményes borcsomagokat állítunk össze, hogy ezzel is meg tudjuk őket ajándékozni, segítsük az ünnepi előkészületeiket.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezető (pannonhalmi borvidék)

Könnyed aperitifnek kiváló választásként mutatkoznak az idei évjárat friss tételei, a 2023-as újborok, míg az ilyenkor szokásos halételekhez egy ropogós savú, citrusos aromavilágú rizling vagy hasonló fehérbor dukál, szárnyasokat és nehezebb ételeket pedig fajsúlyukhoz megfelelően választott vörösborokkal érdemes kísérni. Bár a Pannonhalmi Főapátság pincészeténél nem készül, de az alkalom kapcsán szívből ajánlható a bármely pillanatot emelkedettebbé varázsoló pezsgő, továbbá a csodálatos karácsonyi édességek élményét egy nemes természetes édesborral teheti igazán teljessé az ember.

A Pannonhalmi Főapátság pincészeténél ebben az időben tud kicsit lelassulni a munka, hiszen a szőlő is ilyenkor fordul téli álomba, az új évjáratból készülő borok ekkorra már tartályban és hordóban pihennek, a kereskedelem fokozott tempója is alacsonyabb fordulatszámba kapcsol.

amelynek érvényesülésére kimondhatatlanul nagy szükségünk van a mostani vészterhesebb időkben.

Skrabski Pince, Sümegi Gábor borász/ügyvezető (balatonfüred-csopaki borvidék)

Balatoni borászként mondom: szívmelengető lenne, ha minden magyar család ünnepi asztalára kerülhetne egy palack csodálatos tokaji aszú. Legalább karácsonykor, legalább egyszer az évben. Persze azt javaslom, mindenki válassza a számára legkedvesebb, leginkább az ünnep hangulatához illő borokat.

A családunkban - nem meglepő módon - többnyire én vagyok az italokért felelős, és a saját tételeinken kívül igyekszem úgy összeállítani a választékot, hogy azok a karácsony meghittségéhez a borok tudjanak adni valami többletet. Ami még fontos, hogy az ünnepekre csakis magyar kollégák keze munkájából válogatok. Értem ezt a pezsgőre is!

Az éves munka lezárásaként, ilyenkor mi is visszatekintünk, összegezzük a történéseket, levonjuk a következtetéseket, majd átadjuk magunkat a az ünnepek hangulatának. Mint ahogy a természet, úgy mi is nyugalmi állapotba helyezkedünk, rápihenünk az előttünk álló év kihívásaira. A pincében lassan alakulnak, zavartalanul tisztulnak a borok, mi is pedig próbálunk feltöltődni, hogy a következő évet megújult lendülettel kezdhessük. Ilyenkor több időt tudunk a családunkkal tölteni, így az év sikereit lesz módunk megünnepelni. Szintén fontosnak tartom, hogy hálát adjunk mindenért, ami 2023-ban velünk történt! Köszönjük partnereinknek, vásárlóinknak, fogyasztóinknak, hogy az év során minket választottak! Az pedig az igazi elismerése fáradtságos munkánknak, ha az ünnepek során a mi borainkkal is koccintanak!

St. Andrea szőlőbirtok, Dr. Lőrincz György ügyvezető (egri borvidék)

Szegény ember, gazdag ember fehér borral, vörös borral és édes borral egyaránt ünnepel. Számomra a bornál különösen fontos, hogy legyen jó élmények általi kötődésem hozzá. Legyen jó az üzenete. A téli időszakban a vörösborok melegsége, mély elmélkedést inspiráló ízei különösen szép hangulatot adnak. Ha megtehetjük inkább kevesebb és a megszokottól értékesebb bort kínáljunk az ünnepi alkalomhoz. Amennyiben nem jellemző a bor fogyasztása a családban vagy a baráti társaságban, akkor különösen itt az alkalom, hogy borral még egyedibbé, nemesebbé tegyük az ünnepi együttlétet!

Dr. Lőrincz György fiával, Györggyel Fotó: Koncz Márton - Origo

A gondviselő Istennek köszönhetünk mindent! Nagy ünnep a Karácsony és mi is méltó módon szeretnénk felkészülni rá. Elmélkedünk, bűnbánatot tartunk és igyekszünk figyelni embertársainkra is.

Hálás vagyok, hogy egy újabb évet megélhettünk Isten ajándékaival. Nagyon várom az ünnepi együttlétet, az igazi békességet!

Szeleshát Borászat, Rosta Krisztina birtokigazgató (szekszárdi borvidék)

Az ünnepi időszakra a Szeleshát Szőlőbirtok a szekszárdi borvidékre leginkább jellemző bársonyos vörösborokat és tradicionális fajtákat ajánlja. A régió gasztrokultúráját jelentősen befolyásolta a földrajzi elhelyezkedésünk. A borvidék a Dunával párhuzamosan húzódik észak-dél irányban a Szekszárdi és Geresdi dombság lejtőin. Ebből adódóan a környék tradicionális fogásai a halételek, valamint az erdeinkben és a Gemenci ártérben élő vadakból készült fogások.

Mindkét bort visszafogott tannintartalom, lendületes savszerkezet valamint fűszeres illatvilág jellemez, ami jól kiegészíti a paprikás halételeket, mint például a halászlé vagy paprikás. A régió másik ünnepi fogásai, a vadételek mellé azonban tökéletesen illenek a bordói fajtákból készült tartalmas, bársonyos, érett tannintartalmú, fahordóban érlelt borok, legyen az egy Cabernet házasítás, vagy fajtatiszta Merlot, vagy Kékfrankossal fűszerezett Bikavér.

Rosta Krisztina (balról a második) és a Szeleshát csapata Forrás: Szeleshát Borászat

Számunkra a Szeleshát Szőlőbirtokon több okból is fontos az adventi időszak. Pontosan tudjuk, hogy az év végi ünnepek, a családi és baráti összejövetelek hangulatát emeli a minőségi borfogyasztás, így az adventi időszakban többnyire azon dolgozunk, hogy minden borkedvelő asztalára eljussanak termékeink. Másrészt az advent az egyik legfontosabb és legintenzívebb periódust, a szüretet zárja le. Adventkor mi borászok is nagyon lelkesen várjuk az év végét, hogy a nagy odafigyelést igénylő szüreti időszak után, miután egész évi munkánk gyümölcsét biztonságban tudjuk a pincében, kicsit megpihenhessünk, és családunk, szeretteink körében emlékezzünk vissza az év kihívásaira.

Takler Pincészet, Takler András ügyvezető (szekszárdi borvidék)

Számunkra ma már a helyi szőlőfajták a legfontosabbak, hiszen ezekkel tudunk a leghitelesebbek lenni! Nálunk a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a halászlé, amihez egy jó Kadarkának vagy Kékfrankosnak nincs párja, jöjjön bármelyik borvidékünkről!

Egy jó magyar bor örömet tud vinni a magyar családok életébe az ünnepek alatt! Ez számunkra nagyon jó érzés és büszkeség is egyben.

Thummerer Pincészet, Pulay Polett gazdasági vezető, az alapító borász, Thummerer Vilmos unokája (egri borvidék)

Bár elsősorban borainkról ismernek minket - és tegyük hozzá gyorsan: ez nagyon is jól van így -, mi most mégis arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy

Sokáig csupán néhány nagyobb, szélesebb körben ismert, mondjuk úgy, hogy tömegpezsgővel lehetett találkozni, elsősorban a szupermarketek polcain. Azonban az elmúlt 10 évben egyre több magyar pincészet tett akár alkalmi kitérőt, akár hosszabb távú elköteleződést a buborékos italok irányába. Legyen szó akár habzókról, akár komolyabb eljárással készült tételekről, mind képes arra, hogy egy kis színt vigyen a mindennapjainkba. És koránt sem csak az ünnepi alkalmakra kell gondolnunk. Sőt! Pont ez bennük a legszebb: képesek ünnepivé varázsolni bármely pillanatot. Legyen szó akár egy otthoni családi pezsgős reggeliről, a párunkkal összebújva elkortyolgatott buborékosról. A mi érdeklődésünket elsősorban a hagyományos technológiák keltették fel. Olyannyira, hogy mi magunk Champagne-ban tettünk szakmai utat, Franciaországból szereztük be az előállításhoz szükséges gépeinket és - talán ez nem is meglepő - viszonylag hosszú ideig, két évig érleljük a tételeinket. Természetesen palackban. Hitünk és véleményünk szerint egy hagyományos technológiával készült, nyers pezsgővel - ha lehet - még jobban növelhetjük egy-egy alkalom fényét!

Bár csak egy általános, emelkedett érzésről számolhatnék be, de az igazság az, hogy pincészetünknél az adventi időszak azt jelenti, hogy még nagyobb fokozatra kell kapcsolnunk. Sokan egy elkopott közhelynek gondolhatják az év végi hajrát, ám az a helyzet, hogy a Thummerernél ezt tényleg szó szerint kell érteni. Megszaporodnak a teendőink. Versenyekre adjuk le a pályázatainkat, rendezvényeket bonyolítunk le és hát rengeteg utolsó utáni rendelés fut be. Szakmailag tehát az adventi időszak egy vágtához hasonlítható. Ugyanakkor a maga tempójával együtt

ez egy nagyon szép időszak, hiszen szinte az egész Thummerer-család együtt néz szembe az idei év utolsó kihívásaival. Testvérek, unokák, unokatestvérek és gyermekek közösen.

Ha egy kicsit távolról tekintek erre a pár hétre, akkor olyan ez, mint egy nagy családi csapatépítő, ahogyan vállt-vállnak vetve, egymást kézen fogva teljesítjük a feladatokat. A közös munkát, aztán karácsonykor egy nagy közös ünnepléssel koronázzuk meg. Hálás vagyok azért, hogy egy ilyen család, egy ilyen közösség részese lehetek és szerintem ezzel mindannyian egyetértünk. A nagy családi karácsonyfa körül, ahol együtt megpihenünk, nehezen leírható érzések ragadnak el. Büszkeség, meghatottság, öröm mind-mind vegyesen jár át, amikor körbenézek. Mindannyiunk, gyertyafényben megviláglott arcán ott csillog az ünnep maga. Ilyenkor azt képzelem, sőt, tudom, hogy Papa fentről figyel minket. És azt hiszem, hogy

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.