Itt a 3D-s csokoládé nyomtató, bárki megveheti

Csokoládéval működő 3D nyomtatót fejlesztettek
Csokoládéval működő 3D nyomtatót fejlesztettek
Fotó: Kaffee Meister
Vágólapra másolva!
Elkészült és bárki által megvásárolható az a 3D nyomtató, mely különleges alapanyagot használ nyomtatásra: jó minőségű csokoládét.
Vágólapra másolva!

Nagyjából egy évtizeden át fejlesztették, nemrég pedig piacra került a csokoládét használó 3D nyomtató, a CocoaPress. A koncepció alapja ugyanaz, mint a hagyományos 3D nyomtatóknál. Azaz a nyomtatásra használt alapanyagból a gép az előre megadott tárgyat állítja elő. 

A jó minőségű csokoládéból illetve kakaómasszából készülő elemek rendkívül látványosak, kiváló reprezentatív ajándékok lehetnek, és ami ezeknél is fontosabb: megehetők.

Az alábbi videóban látható, hogy a 3D nyomtató többféle csokoládéval (tej, fehér, ét) is működtethető. Ha pedig valami nyomtatásnál nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk, egyszerűen meg lehet enni az eredményt:

A gyártó tájékoztatása szerint a használat sem bonyolult: a betöltött csokoládét a berendezés 15 perc alatt megolvasztja, és utána elvégezhető a szoftverrel vezérelt nyomtatás.

Az alapokat tartalmazó termékcsomag ára 1500 dollár, míg a professzionális változatáért közel 4000 dollárt kell fizetni (kb. 540 ezer, illetve 1,4 millió forint). 

A csokoládé alapvető összetevőjének számító kakaóra folyamatosan nagy a kereslet a világon. Ahogy arról az Origo beszámolt, kakaóból nem kizárólag csokoládét, hanem teát, sőt, bort is készítenek.

A kakaótermesztés ugyanakkor nagy kihívások előtt áll. A termést minden szezonban veszélyezteti a kiszámíthatatlan időjárás és a klímaváltozás hatásai, a kakaó piaci ára pedig drágul.