A gyerekek egyik kedvenc édessége egyszerre gyógyszer és méreg

medvecukor, édesgyökér
herbal medicine licorice root sticks and slices with leaf isolated on white background.
Fotó: Zhane Luk
Vágólapra másolva!
A medvecukor az édességek azon kivételei közé tartozik, amiből ha nem visszük túlzásba, bátran nassolhatnak a gyerekek és felnőttek egyaránt. Tudósok azt is kimutatták, hogy egy bizonyos "varázslatos" összetevőjének köszönhetően számos jótékony egészségügyi hatása is van.
Vágólapra másolva!

A medvecukor egy főleg gyerekek körében népszerű édesség, aminek két fő alapanyaga van: az ánizsolaj és az édesgyökér. Ez utóbbi az a "varázsszer", ami miatt ez az édesség kuriózumnak számít. Az édesgyökeret először a hollandok és az olaszok kezdték el édességként is felhasználni a 17. században.

Az édesgyökeret évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban, és már az ókori rómaiak is rájöttek, hogy számos egészségügyi problémára gyógyír lehet. Az édesgyökér egy Ázsia és Európa egyes részein termő virágos növény (Glycyrrhiza glabra) közismert neve. 

medvecukor, édesgyökér
A medvecukor a gyerekek nagy kedvence
Fotó: Photononstop via AFP

Az édesgyökeret főleg az emésztési problémák - beleértve a savas refluxot, a gyomorégést és a gyomorfekélyt is - kezelésére hasznosítják, de kimutatták, hogy számos egyéb pozitív hatása is van az emberi szervezetre. Ajánlják még köhögés, torokfájás, valamint vírusfertőzések gyógyítására is, de állítólag a menopauza (a női változókor) bizonyos tüneteit is képes enyhíteni, sőt a rák egyes típusainak kockázatát is csökkentheti.

medvecukor, édesgyökér
A medvecukorban található édesgyökér több betegségre is hatékony megoldás lehet
Fotó: Shutterstock

Egyes tanulmányok szerint az édesgyökér gyökerében található Licochalcone-A vegyület megállíthatja a rákos sejtek növekedését. Ezt összefüggésbe hozták a bőr-, mell- és prosztatarák sejtnövekedésének lassításával vagy akár a megállításával is. 

Ezen egészségügyi előnyök közül sok a növény gyökerében található aktív vegyületeknek, a glicirrizinsavnak és a glicirretikus savnak köszönhető. Ezek a vegyületek felelősek a gyökér antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságaiért, és ez magyarázza, hogy az édesgyökeret miért használják olyan sokféle termékben, a bőrgyógyászati termékektől a táplálékkiegészítőkig, az édességektől az ízesített italokig. 

Az édesgyökér egészségügyi hatásaiért felelős egyik mechanizmus részben azzal a képességével függ össze, hogy képes gátolni egy olyan enzimet, amely inaktiválja a stresszhormont, a kortizolt. Ez a hatásmechanizmus hasznos lehet a mellékvese-kifáradásban szenvedők számára, mivel segít a szervezetnek szabályozni a kortizolt és fenntartani a normális mellékvesefunkciót. 

Csakhogy, ugyanez a hatásmód hasonló módon akár megemelkedett kortizolszinthez, a só és a folyadékok visszaszívódásához vezethet, aminek következtében megemelkedhet a vérnyomás, és akár ödéma (szöveti folyadéktöbblet) is kialakulhat. 

Nagy általánosságban tehát az élelmiszerekben található édesgyökér egy teljesen biztonságos összetevőnek tekinthető, és rövid ideig még gyógyszerként is szedhető. Nagy mennyiségben, hosszabb időn keresztül fogyasztva azonban a szervezet káliumszintjének csökkenését okozhatja, magas vérnyomáshoz, és rendellenes szívritmushoz vezethet. Ezért az édesgyökér fogyasztása nagyon nem ajánlott szívbetegek, vesebetegek, és már eleve magas vérnyomásban szenvedők számára. 

Továbbá az is igaz, hogy még ha gyógyszerként fogyasztjuk is, az édességgyökér kontraproduktív lehet bizonyos más gyógyszerekkel, gyógynövényekkel és étrend-kiegészítőkkel. Ezek közé a gyógyszerek közé tartoznak a vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek, beleértve a vízhajtókat is. 

Ezért a 40 évnél felüleik, főleg ha szívbetegséggel, vagy magas vérnyomással küzdenek, és azok, akik naponta több mint 57 grammot fogyasztanak az édesgyökérből, akár olyan súlyos egészségügyi problémákat is tapasztalhatnak, mint az abnormális szívverés. Ennek oka, hogy az édesgyökérben található glicirrizinnek számos negatív hatása van a szervezetre, többek között csökkenti a káliumszintet, ami megzavarja az izomműködést és az elektrolitok egyensúlyát.