Az édességek a cigarettával egyenértékű mérgek?

Fánk, illusztráció,
assorted donuts with chocolate frosted, pink glazed and sprinkles donuts.
Fotó: Shutterstock/AlexeiLogvinovich
Vágólapra másolva!
Egy szaktanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek a szervezet minden pontjára rendkívül károsak, és legalább 32 féle betegséget - köztük a rákot és a szívbetegségeket - is okozhatnak. Emiatt a szerzők azt követelik, hogy minősítsék a kekszeket és az összes édességet ugyanolyan méregnek, mint a cigarettát.
Vágólapra másolva!

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan ételek, amikhez az adalékanyagokat - ezek például stabilizátorok, szinezékek vagy tartósítószerek - egy magas fokú ipari átalakítási folyamat után adják hozzá, annak érdekében, hogy utánozhassák a valódi élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait. Chris van Tulleken orvos könyvében röviden úgy magyarázta, hogy ha egy étel műanyagba van csomagolva, és legalább egy összetevő szerepel benne, ami nem található meg a konyhákban, akkor az ultrafeldolgozottnak számít. 

Ilyenek az instant levesek, az instant szószok, a fagyasztott pizza és készételek, valamint a virsli, a kolbász, a sült krumpli, az üdítő, a péksütemény, a sütemény, a cukorka, a fánk, a fagylalt és még sok más is. 

Az ilyen ételek, és a cukrozott gabonafélék, valamint a tömeggyártott kenyér fogyasztása 32-féle egészségügyi probléma, köztük a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, és a mentális zavarok fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható. 

Ezeknek a gyakran magas zsír-, só- és cukortartalmú, ámde vitaminban és tápanyagokban rendkívül szegény ételeknek a fogyasztása akár 50 százalékban is növelheti a szívroham és a szélütés kockázatát, az eddigi legnagyobb, 10 millió ember bevonásával készült vizsgálat alapján készült tanulmány szerint. 

A vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy azok esetében, akik nagyon gyakran esznek ilyen ultrafeldolgozott ételt akár 66 százalékkal is nagyobb lehet a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Továbbá szignifikánsan nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak náluk kóros elhízást, tüdőbetegségeket, és alvásproblémákat is. 

fánk, édesség
Ezek az édességek mind mérgek a nemrég publikált tanulmány szerint
Fotó: pixabay.com

Az ultrafeldolgozott ételek növelik a vércukorszintet, és károsítják az emberi szervezetben élő barátságos baktériumok közösségét. Meggyőző bizonyítékot találtak arra is, hogy az ilyen ételek gyakori fogyasztása nagyobb kockázattal okoz szív- és érrendszeri betegséget, és 12 százalékkal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, 22 százalékkal a depresszió, és 53 százalékkal a szorongás kialakulásának kockázatát. 

A vizsgálatban részt vevő kutatók ezeket az ételeket a cigarettával egyenértékűen veszélyesnek minősítették, és felszólították a közegészségügyi tisztviselőket, hogy sürgősen dolgozzanak ki iránymutatásokat az ultrafeldolgozott élelmiszerekre vonatkozóan.

Természetesen nem kell ilyen messzire, ha az adott nemzetre jellemző specialitásokat szeretnénk kóstolni egy városnézés alatt például. Elég csak Berlinig mennünk, ahol talán többféle virsli és kolbász kapható, mint ahány sajt Franciaországban. A berlini fűszeres virslit a hot-doggal ellentétben felvágva ketchuppal, paprikával és csípős curry-vel kínálják A legjobb helyeken a virslit speciálisan egyedi szósszal szervírozzák, de mindegyikben közös, hogy illik egy korsó hideg sörrel leöblíteni.
A virli és a kolbász szintén tiltólistás a kutatás szerint
Fotó: Forrás: AFP

Az európai kontinensen az Egyesült Királyságban fogyasztják el a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert, ami a becslések szerint a nemzeti étrend 57 százalékát teszi ki.

ultrafeldolgozott, fagyasztott, élelmiszerek, hűtőben, illusztráció,
Ezek mind mérgező ételek a kutatók szerint
Fotó: Shutterstock/Sheila Fitzgerald / Shutterstock/Sheila Fitzgerald

A kormány szóvivője a tanulmány kapcsán az alábbiakat nyilatkozta: "Határozott lépéseket teszünk az egészségesebb táplálkozás ösztönzése és az elhízás elleni küzdelem érdekében - felismerve, hogy ez felelős az egyik legnagyobb mértékben a rákos megbetegedések kialakulásáért, és évente mintegy 6,5 milliárd fontjába kerül a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak - ugyanakkor tiszteletben tartjuk az egyéni választás fontosságát is. Bevezettük a kalóriatartalom feltüntetésének kötelezettségét az éttermekben, és a sócsökkentési programunknak köszönhetően az élelmiszerekben lévő só mennyisége mintegy 20 százalékkal csökkent. Az előrecsomagolt élelmiszereken pedig már kötekező feltüntetni az összetevők listáját és a tápértékadatokat is."

Forrás: Daily Mail