Az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan ételek, amikhez az adalékanyagokat - ezek például stabilizátorok, szinezékek vagy tartósítószerek - egy magas fokú ipari átalakítási folyamat után adják hozzá, annak érdekében, hogy utánozhassák a valódi élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait. Chris van Tulleken orvos könyvében röviden úgy magyarázta, hogy ha egy étel műanyagba van csomagolva, és legalább egy összetevő szerepel benne, ami nem található meg a konyhákban, akkor az ultrafeldolgozottnak számít.
Az ilyen ételek, és a cukrozott gabonafélék, valamint a tömeggyártott kenyér fogyasztása 32-féle egészségügyi probléma, köztük a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, és a mentális zavarok fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható.
Ezeknek a gyakran magas zsír-, só- és cukortartalmú, ámde vitaminban és tápanyagokban rendkívül szegény ételeknek a fogyasztása akár 50 százalékban is növelheti a szívroham és a szélütés kockázatát, az eddigi legnagyobb, 10 millió ember bevonásával készült vizsgálat alapján készült tanulmány szerint.
A vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy azok esetében, akik nagyon gyakran esznek ilyen ultrafeldolgozott ételt akár 66 százalékkal is nagyobb lehet a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Továbbá szignifikánsan nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak náluk kóros elhízást, tüdőbetegségeket, és alvásproblémákat is.
Az ultrafeldolgozott ételek növelik a vércukorszintet, és károsítják az emberi szervezetben élő barátságos baktériumok közösségét. Meggyőző bizonyítékot találtak arra is, hogy az ilyen ételek gyakori fogyasztása nagyobb kockázattal okoz szív- és érrendszeri betegséget, és 12 százalékkal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, 22 százalékkal a depresszió, és 53 százalékkal a szorongás kialakulásának kockázatát.
A vizsgálatban részt vevő kutatók ezeket az ételeket a cigarettával egyenértékűen veszélyesnek minősítették, és felszólították a közegészségügyi tisztviselőket, hogy sürgősen dolgozzanak ki iránymutatásokat az ultrafeldolgozott élelmiszerekre vonatkozóan.
Az európai kontinensen az Egyesült Királyságban fogyasztják el a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert, ami a becslések szerint a nemzeti étrend 57 százalékát teszi ki.
A kormány szóvivője a tanulmány kapcsán az alábbiakat nyilatkozta: "Határozott lépéseket teszünk az egészségesebb táplálkozás ösztönzése és az elhízás elleni küzdelem érdekében - felismerve, hogy ez felelős az egyik legnagyobb mértékben a rákos megbetegedések kialakulásáért, és évente mintegy 6,5 milliárd fontjába kerül a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak - ugyanakkor tiszteletben tartjuk az egyéni választás fontosságát is. Bevezettük a kalóriatartalom feltüntetésének kötelezettségét az éttermekben, és a sócsökkentési programunknak köszönhetően az élelmiszerekben lévő só mennyisége mintegy 20 százalékkal csökkent. Az előrecsomagolt élelmiszereken pedig már kötekező feltüntetni az összetevők listáját és a tápértékadatokat is."
Forrás: Daily Mail
Ilyenek az instant levesek, az instant szószok, a fagyasztott pizza és készételek, valamint a virsli, a kolbász, a sült krumpli, az üdítő, a péksütemény, a sütemény, a cukorka, a fánk, a fagylalt és még sok más is.