Mit tegyünk, ha kicsírázott a krumpli?

krumpli, burgonya
A kép illusztráció.
Vágólapra másolva!
Sokan észrevettük már, hogy a bolti krumpli hamar megpuhul és csírázni kezd, majd zöld foltok jelennek meg rajta, azonban ez nem mindig jelenti azt, hogy ki kell dobni az régi zöldségeket. Mutatjuk, mit csináljon ha csírázni kezd a burgonya!
Vágólapra másolva!

A burgonyát ezerféleképpen fel lehet használni, csinálhatunk belőle sült krumplit, burgonya pürét vagy akár csak egyszerűen megfőzzük és úgy esszük. A legjobb ezeket mind friss krumpliból készíteni azonban a régebbi zöldségekre is van egy módszer amivel ugyanolyan ízűek lesznek a különböző köretek, mintha friss krumpliból készülnének. 

Amikor a burgonya csírázni kezd, sokan kidobják, azonban nem mindegyik krumplit kell a szemétbe dobni.

krumpli, burgonya
A kép illusztráció.
Fotó: pixabay.com 

Ha kevés a burgonyán a csíra, akkor azt egy késsel vágjuk ki belőle, azonban ha ez szinte beborítja az egész zöldséget, akkor semmiképpen ne tartsuk meg azt a burgonyát, 

mivel a csírák szolanin toxint tartalmaznak, amelyeket ha nagy mennyiségben fogyasztunk, hasmenést, fejfájást és komoly megbetegedéseket okozhatnak. 

Ugyancsak figyeljünk arra is, ha a burgonyán zöld foltok jelennek meg. Ezeket a darabokat semmiképpen ne együk meg és azonnal dobjuk ki! 

A burgonyát a napfény szokta zöldre színezni, mivel klorofilt termel, ami megnöveli a méreganyag tartalmát. 

Forrás: DailyStar