Nem is gondolná, mi mindenre jó az emberek egyik kedvenc gyümölcse

cseresznyefa, kislány cseresznyefülbevalóval, egy tál cseresznye, cseresznyés kevert süti,cseresznyeleves, cseresznyekompót
Beautiful young girl with red hair and freckled.On head has a wreath of cherry and cherry earrings.Clean skin,natural look.Vintage style, wooden background.
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2015 id-art/Shutterstock. No use without permission.
Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal sokan vártuk már, hogy megjelenjenek a piacokon a ropogós, édes, élénkbordó cseresznyeszemek, amik annyira finomak, hogy önálló desszertként is megállják a helyüket. Mindemellett rendkívül egészségesek is. Mutatjuk, milyen pozitív élettani hatásai vannak ennek a csodálatos gyümölcsnek, és mi készülhet belőle azon kívül persze, hogy az ölünkbe kapnánk egy nagy tál piros bogyót, és addig majszolnánk, amíg el nem fogy az utolsó szemig. Kétségtelen, hogy talán így a legjobb, de számos finomság is készíthető belőle.
Vágólapra másolva!

Származása, története

A legelterjedtebb feltételezések szerint a cseresznye Anatóliából származik, Lucullus római tábornok fedezte fel és terjesztette el a világon. Csakúgy, mint az eper, a rózsafélék családjába tartozik. Ma már több, mint ezerféle nemesített változat létezik, melyek közös őse a vadcseresznye. A cseresznyefa rendkívül szívós, ezt mutatja, hogy mediterrán területeken, de akár Norvégiában is megél, azonban nem szereti a levegőtlen és túlságosan nagy humusztartalmú talajt.

 

Pozitív élettani hatásai

A cseresznye nemcsak remek íze, de kedvező egészségügyi hatásai miatt is népszerű gyümölcsféle. Bőven tartalmaz A- B-és C-vitaminokat, ásványi anyagok közül pedig vasat, foszfort, nátriumot, rezet, káliumot, kalciumot, cinket, mangánt és brómot.

Közel 80%-a vízből áll, igen kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúrázók számára ideális nassolnivaló.

 Mézédes íze ellenére szénhidráttartalma és glikémiás indexe viszonylag alacsony, így mértékkel még a cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. 

További előnye a magas rosttartalma, melynek révén serkenti az emésztést, és elősegíti a méregtelenítési folyamatokat a szervezetben. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető, illetve megszüntethető a székrekedés.

A cseresznye ezen kívül bőven tartalmaz flavonoidokat és antioxidánsokat, ami gátolja a szabad gyökök kialakulását, így fontos szerepe van a rákmegelőzésben és a fiatalság megőrzésében.

Antocián tartalmának köszönhetően vértisztító és húgysavcsökkentő hatással rendelkezik, így erősen ajánlott a fogyasztása ízületi problémák, illetve köszvény esetén

már csak amiatt is, mert csökkenti az ezzel járó fájdalmakat.

Erősíti az immunredszert, hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladásos betegségekkel szemben, és jó hatással van a vérképzésre is, ezért az egyik legjobb természetes orvosság a vérszegénység megszüntetésére és kezelésére.

cseresznyefa, kislány cseresznyefülbevalóval, egy tál cseresznye, cseresznyés kevert süti,cseresznyeleves, cseresznyekompót
Freshly harvested cherries in a bowl. Fresh sweet organic cherries in a red bowl.
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Melica/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2022 Melica/Shutterstock.  No use without permission.

Szépíti a bőrt és normalizálja a hormontermelést, és még a szívnek is jót tesz, ugyanis csökkenti koleszterinszintet, ezáltal minimalizálja a szívroham kialakulásának esélyét. Mivel erősíti az izomokat, és gyorsítja azok regenerálódását, rendszeresen sportoló embereknek szinte kötelező a fogyasztása.

A cseresznye természetes melatoninforrás, aminek köszönkóhetően elősegíti a nyugodt, pihentető alvást.

 Így rossz alvóknak javasolt lefekvés előtt egy-egy pohár cseresznyelét elkortyolgatniuk. 

A cseresznye áldásos hatásai nemcsak frissen, hanem fagyasztva is érvényesülnek, ezért használjuk ki a szezont, és bátran töltsük fel vele a mélyhűtőt.

 

Érdekességek a cseresznyéről

  • Magja ciánt tartalmaz, így nem érdemes sokat lenyelni belőle
  • Nemcsak maga a gyümölcs, hanem a szára is értékes, ugyanis vízhajtó teát készítenek belőle
  • Elnevezése a cerasus ókori görög város nevéből ered
  • Csak teljesen érett állapotban érdemes leszedni, illetve megvásárolni, ugyanis nincs utóérése
  • A cseresznyének több száz fajtája ismert, melyek jelentősen eltérnek egymástól megjelenésben. Színük halvány, sárgás árnyalatútól kezdve egészen a sötétbordóig terjedhet, és méretenként is igen eltérő.
  • Nemcsak a színe, és mérete, de az érési ideje is eltér a különféle fajoknak. A nagy szemű, feketésbordó germersdorfi cseresznyével például még június végén is találkozhatunk a piacokon
  • Japánban a cseresznyevirág, azaz szakura nemzeti jelképévé vált. Az élet mulandóságát szimbolizálja számukra, hogy a  rügyből kipattanó virág egy pillanat alatt lehullik. Megjelenése azonban egyben a fiatalságot, megújulást, az álmok és a remény beteljesedését is jelenti számukra. A hanami, azaz virágnézés ünnepén egész nap csodálják a nyíló cseresznyevirágokat
  • Az ókorban az istenek eledelének tartották
  • A katonák és vándorok cseresznyével oltották a szomjukat
  • Világszerte szokás cseresznyemag köpő bajnokságokat rendezni. A világrekordot eddig Brian Krause tarja, a több mint 28 méteres teljesítményével.

Hogyan fogyasszuk?

Bár legtöbbször, magában, nyersen fogyasztjuk, amint leszedtük a fáról, vagy megvettük a piacon, hiszen annyira lédús és frissítő, hogy önálló desszértként is megállja a helyét, különösen a nyári kánikulában. Azonban fontos tudni, hogy nem áll el hosszú ideig - hűtőszekrényben, lezárt fedelű dobozban is maximum néhány napig - így ha nagy mennyiségű terméshez jutunk esetleg saját cseresznyefánk van, jó, ha van a tarsolyunkban néhány ötlet, hogyan hasznosítsuk ezt az értékes finomságot, anélkül, hogy kárba veszne.

Bár sokan nem gondolnánk, a lehetőségek tárháza végtelen.

Készíthető belőle ízletes szörp, illetve a nagymamák kamrájából jól ismert cseresznyebefőtt, de például kiváló bor-vagy pálinka is. 

Emellett nyári gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, koktélok, bólék kedvelt alapanyaga. Nem beszélve az olyan ínycsiklandó desszertekről, mint a cseresznyés pite, vagy a koktélok díszítéséhez is használt kandírozott cserszenye.

cseresznyefa, kislány cseresznyefülbevalóval, egy tál cseresznye, cseresznyés kevert süti,cseresznyeleves, cseresznyekompót
Homemade cherry fruit compote in glass jar and fresh harvested red cherries in wooden bowl. Preserved organic food from garden.
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2019 encierro/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2019 encierro/Shutterstock.  No use without permission.

Végül mutatunk két nagyszerű receptet cseresznyéből, ami nagy valószínűséggel mindenkinek elnyeri a tetszését, akár családi vagy baráti összejöveteleken is sikert arathatunk vele.

Tejszínes cseresznyeleves

  • 1 kg cseresznye
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl habtejszín
  • 0.5 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 db citrom
  • 2 ek citromlé
  • 2 ek rum
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 tk őrölt fahéj

Elkészítés: 

  1. A cseresznyét kimagozzuk. A kristálycukrot karamellizájuk, majd felöntjük 7 deci vízzel. 
  2. Miután a cukor elolvadt, és a szirup forrni kezd, beleöntjük a cseresznyét, csipetnyi sóval, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesítjük. 
  3. A pudingport kikeverjük a nádcukorral és a tejszínnel, amikor forr a leves, belekeverjük és összeforraljuk.
  4. Hideg vízzel lehűtjük, közben rummal és citromlével ízesítjük, majd fogyasztás előtt hűtőben tároljuk.

Pirított mandulaforgáccsal, tejszínhabbal, de önmagában is nagyon finom.

cseresznyefa, kislány cseresznyefülbevalóval, egy tál cseresznye, cseresznyés kevert süti,cseresznyeleves, cseresznyekompót
Sour cherry soup in a white bowl close-up. Hungarian cold cherry soup with cream or sour cream, sugar and cinnamon. Sweet summer soup.
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Svetlana Monyakova/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2021 Svetlana Monyakova/Shutterstock.  No use without permission.

Egyszerű cseresznyés kevert süti

  • 2 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg rétesliszt
  • 50 dkg cseresznye
  • 1 ek porcukor
  • 0,5 tk őrölt fahéj

A cseresznyés süti töltelékéhez a cseresznyét kimagozzuk, és megszórjuk a fahéjjal és szegfűszeggel elkevert porcukorral.

  1. A tésztához a tojásokat kikeverjük porcukorral és vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, a citrom lereszelt héját ékifacsart levét és egy csipetnyi sót. Végül beleszitáljuk a sütőporral kevert lisztet, és csomómentesre keverjük.
  2. A masszát sütőpapírral bélel tepsibe borítjuk, elegyengetjük, a tetejét kirakjuk a cseresznyével, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  3. Felszeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
cseresznyefa, kislány cseresznyefülbevalóval, egy tál cseresznye, cseresznyés kevert süti,cseresznyeleves, cseresznyekompót
cherry cake on cake grid and fresh sweet cherries
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Natalia Greeske/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2023 Natalia Greeske/Shutterstock.  No use without permission.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!