Cseh sörből is a rosszabbat kapjuk?

Cseh sör címlapkép
Vágólapra másolva!
„Azt tudod, hogy a magyarországi cseh sörök rosszabbak? Még azok is, amiket nem itthon főznek?” – nem mehettünk el a nekünk szegezett kérdés mellett, hanem rögtön vásárolni kezdtünk a magyar–szlovák határ mindkét oldalán.
Vágólapra másolva!

Nem bajlódtunk apró, bár minőségi családi sörfőzdék termékeivel, hisz azok csekély eladási volumenük miatt alapból gyanú felett állnak. Igyekeztünk a legelterjedtebb, multikhoz köthető márkákra vadászni – csupán annyi elhajlást engedtünk meg magunknak, hogy a szlovákiai Ógyallán főzött Zlatý Bažantot, vagyis Aranyfácánt bevettük a csehek mellé. Ha már Vladimír Remek űrhajós is magával vitte egykor a kozmoszba, mi miért hagynánk ki?

A legelterjedtebb cseh márkák együtt Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Válogatásunkba emellett a Staropramen, a Kozel, a Budvar és a Pilsner Urquell párjai kerültek be. Izgatottan nézegettük a címkéket, próbáltuk leszűrni az információkat, tényleg ott készül-e, ahol sejtjük, vagy van-e bármilyen turpisság?

A kóstoláshoz szakképzett, évtizedek óta alkoholt és sört fogyasztó, minőségi ízekre nyitott férfiakat hívtunk. Mondhatnánk, hogy csupa rendes rockert, de a fekete bárányok között fehér maradt Kling József, a közismert komolyzenei és borszakíró.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Staropramen minőségi világos sör

Gyártja: Borsodi Sörgyár kft., Bőcs
Alkohol: 5,0% (V/V)
Ár: 239 forint

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Staropamen Světlý

Gyártja: Pivovary Staropramen s.r.o., Prága
Ár: 0,62 euró, vagyis 188 forint
Alkohol: 4,0% (V/V)

A két termék csomagolása nem egyforma. Sőt íze, színe és alkoholtartalma sem. A magyar változatot a Borsodi Sörgyár Kft. főzi Bőcsön, a csehek Staropamen Světlý (vagyis világos) söre Prágában készül.

A magyar erősebb, alkoholtartalma 5,0% (V/V), vagyis a jó 12°-os csehnek felelne meg. (Hogy még az elején rendet rakjunk: ez a fok azt mutatja, mennyi a sörlé tömegszázalékban mért szárazanyag-tartalma az erjesztés megkezdése előtt.) Sajnos minden másban gyengébb a hazai sztaró: ugyan kellemesen sötét színe van, de édeskésebb, illatra fémesebb, kevesebb a habja, és valahogy hígabbnak hat annak ellenére, hogy a csehek eredetije a gyengébb.

Nem egyforma a kettő, jobb a cseh Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Érezhetően jobb az import, de nem eldobandó a bőcsieké sem – a magyar főzésű sörök között jónak számít, annak ellenére, hogy lényegesen markánsabb az eredeti, és minden tesztelő szerint koncentráltabbnak hat a zamata.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Budvar világos sör

Gyártja: Budějovický Budvar a.s. České Budějovice
Ár: Szlovákiában 0,75 euró, vagyis 227 forint, Magyarországon 299 forint
Alkohol: 5,0% (V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Sajnos idehaza egy boltban sem találtunk üvegest, így kénytelenek vagyunk összeengedni a dobozossal a Szlovákiában vásárolt palackot. Jó hír: aromában nincs különbség, ami viszont azonnal feltűnik, hogy a hazai polcon találtban kevesebb a szénsav, éppen ezért ízre sem hat olyan kellemesen érdesnek, nem robban be a nyelven.

Csak a szénsavban volt különbség Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mindkettő Csehországban készül, a cég üzletpolitikája nem engedi meg, hogy licencben mások is megpróbálkozzanak vele – csak így tudják megtartani az állandó minőséget. Ünnep a szájban a láger, vagyis az alsóerjesztésű sör zamata, igaz, idehaza sokan karakteresen budvaros íze miatt nem kedvelik. Pedig...

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kozel Světlý

Származási hely: EU, Forgalmazza: Dreher Sörgyárak, Budapest
Alkohol: 4,0% (V/V)
Ár: 199 forint

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kozel Světlý 10°

Gyártja: Pivovary Topvar, Velký Šariš, Szlovákia
Alkohol: 4,0% (V/V)
Ár: 0,55 euró, vagyis 167 forint

Idehaza a Kozelből a dobozos az elterjedt, egyik boltban sem találtunk üvegest. Azt tudtuk, hogy ez a sör nem Velké Popovicében készül, ami egy festői település Prága közelében (bár nem egyezik meg azzal, amit a reklámban mutogatnak). Meglepő módon a szlovákiai boltokban sem importárut tartanak, hanem a Šariš Topvar sörfőzdéjében készült helyi verziót. Mivel északi szomszédjaink magyarlakta vidékein sokáig tartotta magát a mondás, hogy „Šariš, annál jobb a sz_r is”, így voltak fenntartásaink, de az első kortyok után elmúltak.

Magyar a szlovák ellen Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ideális szénsavasság, korrekt szín. Azt sajnos el kell mondani, hogy a öt pár közül ezek voltak a legkevésbé izgalmasak, de vállalhatók, még ha nem is tudnak egy ligában játszani mondjuk a Pilsnerrel. Igaz, olcsóbbak is.

Bár volt ízbeli különbség, bevallom, a magyar nekem gyanús volt. Mindkét Kozel esetében a szlovákokra utalt a BAR-kód, így megkérdeztük a sörfőzdét, mi az igazság. Állításuk szerint a sör gyártása cseh licenc alapján, Velké Popovice-i sörfőzőmesterek felügyeletével Budapesten történik, csupán kivételes esetekben, véges kapacitáskor kerülhet be hozzánk egy-egy szlovákiai főzés – talán mi belefutottunk? Megtudtuk azt is, hogy a metódus a 2005-ös magyarországi bevezetése óta változatlan, az előállításhoz használt maláta és komló is Csehországból érkezik. Már csak a vizet kéne onnan hozni?

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Pilsner Urquell

Gyártja: Plzeňský Prazdroj, Plzeň
Ár: Szlovákiában 0,99 euró, vagyis 301 forint, Magyarországon 239 forint
Alkohol: 4,4% (V/V)

Meglepő, de idehaza olcsóbb a pilseni, mint Szlovákiában. A két üveg felbontásával úgy voltunk, hogy hopp, töltsek már – sokak kedvence a kellemesen száraz, ízében a Žatec vidéki komlót bátran felvállaló cseh sör.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mivel itt is ugyanaz a helyzet, mint a Budvarnál, hogy csak egy helyen készítik, nem számítottunk arra, hogy különbség lesz a két palack között. Megdöbbentő módon mindenki hangot adott annak, hogy ezek mégsem egyformák: malátásabbnak, kontúrosabbnak tűnt a Szlovákiában vásárolt, kicsit édesebbnek a magyar. A gyártási idő között sem volt jelentős eltérés, ennek ellenére volt a differencia – vajon mi lehet az oka?

De miért nem egyformák? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Első gyanúnk az volt, hogy talán tartályban jön, és itthon palackozzák, de nem – erre vonatkozó kérdésünket megcáfolta a forgalmazó. A gyártási szórás, az alapanyag minőségi ingadozása lenne ekkora? Ne értsenek félre, nem rossz a Magyarországon vásárolt, sőt, de nem volt ugyanaz, mint amit Dunaszerdahelyen, Szlovákiában szereztünk be. Ha a hazai ízléshez alakítanák a Pilsner Urquellt, és mást küldenének ide, nagyon szomorúak lennénk.

Ha törődünk, ha nem a minimális eltéréssel, ez akkor is az egyik legjobb ár-érték arányú sör a piacon. Érdemes áttérni rá.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Zlatý Bažant minőségi világos sör

Gyártja: Heineken Szlovákia a.s., Ógyalla (Hurbanovo)
Magyarországon forgalmazza: Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., Sopron
Ár: Szlovákiában 0,69 euró, vagyis 209 forint, Magyarországon 250 forint
Alkohol: 5,0% (V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hurrá: itt tényleg semmi különbséget nem tudtunk kiemelni. Ugyan korábban készült idehaza is a fácánból, de ennek már vége, a mi piacunk is a szlovákiait kapja. A kóstolás pozitív eredménnyel záródott: nincs nagy habja, de tartós, a szénsav pont jó, a színe borostyánba hajló arany.

Na, ezek tényleg egyformák Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ízük megegyező, nem annyira karakteres, mint mondjuk a pilseni, de aránylag hosszú lecsengésű, harmonikus alsó érlelésű világos sörök. Annak ellenére, hogy Szlovákiában nagyon gyakori, a magyar polcokról sajnos mostanában eltűnt – a forgalmazó szerint ez nem egy stratégia része, talán egyszerűen megittuk a készleteket.