Egészséges ételekkel éljük túl a hideget

immunerősítő egészséges recept
Sűrű, gyümölcsös turmix mindenfélével
Vágólapra másolva!
Nem igaz, hogy csak tavasszal és nyáron könnyű egészségesen táplálkozni. Januárban is bőven van választék olyan alapanyagokból, amik finomak, és koncentráltan tartalmaznak minden fontos tápanyagot.
Vágólapra másolva!

A január a legborzalmasabb hónap az évben: ilyenkor van a legsötétebb és leghidegebb, kilátás sincs rá, hogy javuljon a helyzet, ráadásul nem dob fel sem ünnep, sem szünnap, semmi. Ezen a nem túl szerencsés állapoton általában még rontunk is azzal, hogy amúgy is nyomorúságos, depis-vacogós hétköznapokon elkezdjük magunkat éheztetni.

Savanykás-gyömbéres gyógyleves Forrás: Ács Bori

Az újévi fogyózós fogadalmaknak a világon semmi értelmük,

a szervezetnek ilyenkor vitaminok, ásványi anyagok és tartalmas forrásból származó energia kell, hogy megbirkózzon a vírusokkal, a sötéttel, a hideggel

- mindezt jégsalátával és import paradicsommal nem lehet fedezni. A piac januárban is tele van olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek valódi értékkel bírnak. Nagyon menő kifejezéssel szuperélelmiszerek: ezekben koncentráltan lelhető fel minden olyan vitamin és ásványi anyag, rost és más, ami segít túlélni az év legnehezebb hónapját.

Mit egyek tavaszig?

Amikor hónapok vannak még hátra a tavaszi primőrökig, akkor is van miből választani.

A gyökérzöldségek, különösen a cékla, répa, de a zeller és a fehérrépa is tele vannak minden hasznos dologgal, különösen, ha nyersen esszük.

A káposztafélék is nagy segítséget nyújtanak tavaszig, nemcsak az édes vagy a kel, de a savanyú káposzta is igazi vitaminbombának számít januárban. A karfiol és a brokkoli még laktatnak is, és nagyon változatosan lehet őket elkészíteni.

Sűrű, gyümölcsös turmix mindenfélével Forrás: Ács Bori

A legjobb, leghasznosabb szénhidrátforrások ilyenkor a sütőtök és az édesburgonya, áradoztunk már róluk eleget idén. Tavaly az egészségügyi világszervezetek hívták fel a figyelmet a hüvelyesek különös hasznára, a húsokon túl télen is ezekből a leghasznosabb enni, ha kalória és fehérje kiválasztására kerül a sor. Írtunk már recepteket a csicseriborsó, a babfélék és a lencse felhasználásához is. Ha pedig ezek az ételek már unalmasnak tűnnek, még mindig érdemes jobb minőségű fagyasztottat választani, mint konzervet, ezeknek magasabb a tápértékük. Ugyanígy a gyümölcsökkel: most van itt az ideje, hogy akár a fagyasztott szekciót is be kell vetni, annyira kellenek a nyári ízek és színek.

Nagyon menő reggeli vitaminbomba

A leghasznosabb gyümölcsök ilyenkor a citrusfélék, narancs, mandarin, vérnarancs, a kivi és a gránátalma, amit egyre többfelé kapni idén, és már egyáltalán nem magas az ára sem.
Az utóbbi években kezdenek itthon is divatba jönni a turmixok és smoothie-k, illetve ezek változatai. Ilyen például a "smoothie bowl", azaz turmixtál, ami egy sűrűbb, krémleves állagú, kanalazandó turmix mindenféle ropogós, friss feltéttel. Igazából

bármiből össze lehet rakni, ami épp van otthon,

az elvetemültek egy kis zöldet is tesznek bele. A zöldtől nem lesz spenót- vagy salátaízű a turmix, csak még egészségesebb. Ez egy irányadó alaprecept, bármi kihagyható belőle, és bármivel kiegészíthető.

Turmix-tál gránátalmával és kivivel

Ez most a legdivatosabb reggeli Forrás: Ács Bori

Alapanyagok (egy adaghoz):

  • egy érett banán
  • egy nagy marék fagyasztott bogyós gyümölcs
  • 2 dl tej vagy növényi tej
  • 3 szem puha datolya, kimagozva

a feltétekhez:

  • gránátalmamagok,
  • olajos magok, pl. chiamag, napraforgómag, tökmag, mandula
  • friss gyümölcsök, pl. kivi
  • kókuszreszelék
  • zabpehely

A banánt a gyümölcsökkel, a datolyával és a tejjel simára turmixolom. Tálba öntöm, és megszórom mindenfélével, ami a felsoroltak közül a kezem ügyébe akad.

Brokkoli mogyorószósszal

A brokkoli akkor marad a legszebb, ha nagyon rövid ideig főzzük, elég neki 5 perc. A mogyorószósz laktatóvá teszi, ráadásul nagyon megy hozzá, ahogy a csili és a lime is.

Csípős, savanyú, mogyorós szósz megy a brokkolihoz Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy fej brokkoli
  • A szószhoz:
  • egy nagy evőkanál mogyoróvaj
  • egy evőkanál szójaszósz
  • csiliszósz ízlés szerint
  • fél lime kifacsart leve
  • egy nagy marék földimogyoró

Egy nagy lábosban vizet forralok. A brokkolit megmosom és rózsáira szedem. A vizet sózom, majd beleteszem a brokkolirózsákat, és öt percig főzöm. Leszűröm, félreteszem, hagyom kihűlni. Közben a mogyoróvajat simára keverem a szójaszósszal, csiliszósszal, lime-lével és annyi meleg vízzel, hogy folyékony, de nem túl híg szószt kapjak.

Ropogós céklasaláta meggyel és dióval

A cékla minden gyökérzöldség közül a legkoncentráltabb vitaminbomba, és nemcsak hogy

nyersen érvényesülnek a tápanyagai a legjobban, de íze is így a legintenzívebb.

Mivel így, januárban már nagyon hiányoznak a nyári zamatok, meggyel párosult ebben a salátában, rögtön két állagban, de ugyanez lehetett volna málna is, ha pedig egyik sincs a fagyasztóban, elég neki egy kis tejföl, mint ebben a korábbi receptben.

Nyersen a leghatékonyabb, és még finom is Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 3 közepes fej cékla
  • két nagy marék fagyasztott meggy
  • egy nagy marék aszalt meggy
  • egy nagy marék dió, durvára vágva

Az öntethez:

  • egy evőkanál balzsamecet
  • egy evőkanál frissen facsart narancslé
  • két evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A meggyet előveszem a fagyasztóból, és hagyom szobahőmérsékleten kiengedni. A céklákat megpucolom és lereszelem. A narancsléből, balzsamecetből, olajból, sóból, borsból öntetet keverek, a céklára öntöm, alaposan összekeverem. Végül

megszórom a meggyel, az aszalt meggyel és a durvára vágott dióval.

Zöldséges csirkeleves citrommal és gyömbérrel

Alap, hogy egy jó húsleves a legjobb gyógyszer, a legjobb védőital, a legjobb dolog télen. Ha pedig még teszünk bele sok zöldséget, sőt gyömbérrel és citrommal is felturbózzuk, igazi nátha- és influenzaölő csodaszer lesz belőle.

Húsleves, extrákkal Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 3 db csirkecomb
  • két szál sárgarépa
  • egy szál fehér répa
  • egy kis darabka zeller
  • egy arasznyi póréhagyma vagy 3-4 szál újhagyma
  • két nagy marék fagyasztott zöldborsó
  • ujjnyi friss gyömbér
  • egy citrom (ha bio, a héja is)

A csirkecombokat egy nagyobb lábos alján megpirítom, felöntöm egy liter vízzel, lassan felforralom. Közben a zöldségeket megtisztítom és feldarabolom. Amikor a leves forr, hozzáadom az újhagyma és a borsó kivételével az összes zöldséget, a megpucolt, majd felszeletelt gyömbért, és ha sikerült biocitromot szereznem, annak a fehér rész nélkül lehámozott héját.

Lefedve főzöm egy órán keresztül, míg minden megpuhul.

Ha ez megvan, kiveszem a combokat, és a lefejtett húst visszateszem a levesbe. Hozzáadom a borsót és a felszeletelt újhagymát. Felforralom, néhány percig főzöm, míg a borsó éppen csak megpuhul. Tálalás előtt a citromot is belefacsarom.