A szakmám neve: kiberbiztonsági szakértő

Vágólapra másolva!
A vállalatok információbiztonsági kihívásai napról napra változnak. Nem könnyű lépést tartani a kártékony programok és fenyegetettség fejlődésével. Cikkünkben Béres Péter, az ESET biztonsági megoldásait forgalmazó Sicontact Kft. IT vezetője mesél a mindennapi kihívásokról, és tanácsot ad abban is, hogy pályakezdőként hogyan lehet érvényesülni ebben a szakmában.
Vágólapra másolva!

Ma már az élet szinte minden területe adatokra épül, azonban ez számos veszélyt is rejt önmagában, ugyanis személyes és céges eszközeink is folyamatosan használatban vannak és adatot továbbítanak. A kártékony programok és támadások a digitalizáció terjedésével egyre csak nőnek, így bőven adnak feladatot ezeknek a megelőzésére, megoldására is. A kibervédelmi szakértő feladata komoly szaktudást igényel, amihez egyéb készségek is szükségesek.

Cikkünkben Béres Péter, a Sicontact Kft. IT vezetőjének segítségével bemutatjuk, hogy kiből és hogyan válhat profi szakértő, és milyen képzések elvégzése szükséges ahhoz, hogy ezen az izgalmas pályán elindulhasson.

Forrás: pixabay.com

Milyen végzettségre és kompetenciára van szükség ahhoz, hogy valaki kiberbiztonsági szakértővé válhasson?

Sok esetben a végzettség nem az elsődleges szempont egy ilyen pozíció betöltése során, számít mellette a kreativitás, nyitottság, fejlődni akarás, szakmai felkészültség (pl.: több operációs rendszer, adatbázisok, programozási nyelvek mélyebb szintű ismerete elengedhetetlen). Több utat látunk, ahogy eljutnak erre a területre a kollégák. Ilyen a szakirányú középiskolai, felsőoktatási képzés, amelyeket mesterképzéssel, posztgraduális képzéssel vagy online tanfolyammal kell kiegészíteni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kínál konkrétan Kiberbiztonsági mesterképzést, aminek elvégzésével szakirányú végzettségre lehet szert tenni. Az érdeklődés ezen terület iránt már fiatalon megmutatkozik, és autodidakta módon sajátítja el a tudást, tehát sok-sok tanulással is el lehet jutni egy bizonyos szintre. Illetve az is előfordul, hogy teljes más területről vándorol át és önálló, illetve online, on-site képzésekkel jut el a megfelelő szintre.

Emellett azt is tapasztaljuk, hogy sok szervezet házon belül, különböző módszerekkel építi az új munkavállalók tudását, a saját szervezeti célokkal összhangban. Fontos szempont még, hogy a jogi aspektusa is ismert legyen ennek a területnek a kollégák előtt, hiszen egyes lépéseknek büntetőjogi következményei is lehetnek.

Milyen szakmai kihívásokra számíthat, aki kiberbiztonsági szakértőnek áll?

Minden nap tartogathat újdonságot és szakmai kihívást, hiszen a támadások, védekezést segítő megoldások is rendkívül gyorsan fejlődnek, így folyamatos éberségre, tanulásra van szükség, hogy lépés tartsunk a trendekkel.

Béres Péter

Mit gondolnak az informatikai képzésekről, utánpótlásról?

Számos lehetőségünk mutatkozik arra, hogy képezzük magunkat, viszont az igény miatt kicsit fel is hígult ez a terület, így érdemes utána olvasni egyes képzéseknek, esetleg kikérni mások szakmai véleményét a döntés előtt. Kiemelten fontos, hogy az iskolapadból jó alapokkal érkező jelentkezők tudását további célirányos fejlesztésekkel bővítsük. A gyakorlat nélkülözhetetlen ahhoz, hogy igazán jó szakemberré váljunk. Nagyban segíthetné az utánpótlás nevelést, ha a programozás tantárgy lehetne akár már az általános iskolától kezdve, és az IT biztonság tematika pedig helyet kapna a középiskolákban.

Ebben a szektorban a kereslet jócskán meghaladja a kínálatot, ezért nagy a verseny a cégek közt. Mivel tudják meggyőzni a pályázókat, hogy Önöknél dolgozzanak?

A felmérésekből látszik - és mi is azt tapasztaljuk -, hogy ezen pozíciókban nem a fizetés szerepel az első helyen, mint legfontosabb szempont a döntési folyamatban. Természetesen elengedhetetlen a versenyképes bérezés, viszont ezen felül kiemelten fontossá váltak a fejlődési vagy előre lépési lehetőségek, a munkabéren felüli juttatások, mint a rugalmas munkaidő, a home office lehetőség, a training lehetőségek.

Hogyan tudják a pályakezdő fiatalok beilleszkedését, mentorálását segíteni? Könnyebben alkalmazkodnak, mint egy tapasztalattal rendelkező szakember?

Ezt a folyamatot nehezebbé tette a járvány, de egy működő mentorprogram elengedhetetlen a gördülékeny beilleszkedéshez. Ezen felül mindenképp fontos lehet egy támogató vezető és csapat, akik segítik a közös munka kialakítását.

A nemek közti arányoknál még mindig a férfiak felé billen a mérleg nyelve, vagy már sok tehetséges női szakemberrel is találkozni?

Számosságban a férfiak vannak túlsúlyban ezen a területen, viszont szakmaiságban nem látunk különbséget, szinte kivétel nélkül jó hatással van a csapatra egy vagy több hölgy kolléga jelenléte és munkája, hiszen más megközelítést hoznak a csapatba. Szerencsére egyre több kezdeményezés kel életre, ami bátorítja és próbálja ezen terület felé terelni a hölgyeket.

Ha pályaválasztás előtt állsz és felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések, látogass el a programozdajovod.hu és a felvi.hu weboldalakra, hogy többet megtudhass ezekről a képzésekről!