Kék halált okoz a Windows-frissítés

Vágólapra másolva!
Hatalmas felzúdulást keltett a Windows 7 legutolsó biztonsági frissítése. Rengeteg felhasználó panaszkodott arra, lefagyott a számítógép a telepítése után. A Microsoft a frissítés törlését javasolja.
Vágólapra másolva!

A Microsoft már pénteken azt tanácsolta a felhasználóknak, töröljék a kék halált okozó biztonsági frissítést a Windows 7 operációs rendszert futtató számítógépekről. Az augusztus 12-én megjelent kilenc hibajavítás közül az “MS 14 045” okozott gondot. Hatására lefagyott a számítógép, majd beállt a “Stop 0x50 errory”, ismertebb nevén a kék halál, amely helyreállíthatatlan rendszerhibát jelez.

Kinyírta a kernelt

A bővítmény eredetileg három különböző hibát hivatott javítani, köztük az egyiket a kernelben, az operációs rendszer alapjában, amely a hardver - így a memória, és a processzor - erőforrásainak kezeléséért felelős. A Microsoft közölte, vizsgálja, hogy mi okoz leállást az augusztus 12-ei frissítés során.

Elővigyázatosságból a frissítést eltávolították, ugyanakkor a ComputerWorld információi szerint a Windows Update továbbra is felajánlja a hibás bővítmény telepítésének lehetőségét. A portál hívta fel arra is a figyelmet, hogy nem minden számítógépen okozott gondot a frissítés.

Több tízezer panasz érkezett

Jól jelzi a probléma súlyát, hogy a Microsoft hivatalos fórumára több száz hozzászólás érkezett a témában, a topikot több mint ötvenezren tekintették meg egyetlen hét alatt.

A bejegyzésekből kiderül, a felhasználók többségének egy rendszervisszaállítás segített: így visszaáll a gép egy korábbi, frissítés előtti állapotra. A Microsoft azt tanácsolja, csökkentett módban indítsa újra a rendszert mindenki, s aztán törölje a frissítést. Sok felhasználó szerint azonban ez sem segít.

Nincs hatékony megoldás

A Microsoft biztonsági csapata a Twitteren nem reagált a történtekre, a legutolsó bejegyzés arról szól, hogyan öntötte le magát egy vödör jeges vizzel Bill Gates.