Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kína: börtönben az internetes újságíró

Vágólapra másolva!
Felforgató tevékenységgel vádolnak, és letartóztattak a kínai hatóságok egy online újságírót, mivel az külföldön cikkeket publikált az ország társadalmi és jogi kérdéseiről.
Vágólapra másolva!

Chen Shaovent Kína Hunan tartományában vették őrizetbe augusztus elején felforgató tevékenység vádjával - állítja a New York-i székhelyű Committee to Protect Journalists (CPJ). A jogvédő szervezet úgy véli, hogy az újságíró letartóztatása egy újabb kísérlet kormányzat részéről a világhálón publikáló újságírók, illetve ezen keresztül az internetezők megzabolázására.

A kormány a Kínai Kommunista Párt tavaly novemberi kongresszusa óta erőteljesen cenzúrázza az internetet, melynek eredményeként a kínai internetezők számos külföldi weboldalhoz - főként híreket tartalmazó site-okhoz - nem férhetnek hozzá. Legutóbb a nagy népszerűségnek örvendő Google és az AltaVista internetes keresők akadtak fent a kormányzat szűrőjén. Az előbbi oldal durván 1 hétig tartó kényszerszünet után végül újra elérhetővé vált a kínai netszörfözők számára, ám számos, a párt által kényesnek ítélt témában nem lehet keresést végrehajtani rajta az országból.

Commitee to Protect Journalistshttp://www.cpj.org/

A kínai Hunan Daily című lap közlése szerint Chen 40, "a szocialista rendszerről szóló kitalált, eltorzított, felnagyított tényeken alapuló" cikket publikált különböző "reakciós tengerentúli weboldalakon", melyekért cserébe 1460 dollárnak megfelelő honoráriumot tett zsebre. A cikkekben Chen a kommunista pártot és a szocialista rendszert bírálta. Emellett a lap azzal vádolja az újságírót, hogy számos "ellenséges" weboldal rendszeres látogatója, és 5 kiadvány előfizetője volt.

Chen Shaoven letartóztatásával 14-re emelkedett azon bebörtönzött újságírók száma, akiket online publikálásért vagy információközvetítésért vettek őrizetbe. Közülük 11 személyt felforgató tevékenység elkövetésével vádolnak - derül ki a CPJ közleményéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről