Két év múlva indulhat a digitális televíziózás

Vágólapra másolva!
A tervek szerint Budapesten és környékén már 2004-től beindulhat a digitális földi műsorszórás - hangzott el egy mai konferencián. A digitális televíziózás lehetőséget nyújt a csatornák számának növelésére és az adás minőségének javítására is.
Vágólapra másolva!

Október 8-án rendezte meg az Antenna Hungária Rt második DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) konferenciáját, melyen a földfelszíni digitális televíziózás hazai bevezetésének lehetőségeiről is szó esett. Dr. László Géza, az Antenna Hungária vezérigazgatója az eseményen elmondta, hogy az európai tapasztalatok, valamint a most elkészült vizsgálatok, tanulmányok alapján a digitális televíziózás 10-15 év alatt Magyarországon is felválthatja a jelenleg elterjedt analóg rendszert.

Ennek eredményeként első lépésben a mai 3 földi csatorna helyén 12-15 program sugárzása lesz lehetőség, teljes kiépítésben pedig a rendszer 20-30 országos műsor sugárzását teszi majd lehetővé. A DVB-T technológia a nézők számára eddiginél jobb, zajmentes képminőséget, CD minőségű sztereó, vagy térhatású hangzást képes biztosítani, továbbá lehetővé teszi az egyes műsorok közötti választást is, akár egy mozgó járműben is. Ugyan már elérhetők a piacon olyan televíziók, amelyek képesek földfelszíni digitális adások fogadására, a hagyományos televíziók csak külön megvásárolható set-top boxok segítségével tehetők alkalmassá erre. A földfelszíni digitális adás vételéhez nem lesz szükség tetőantennára, csak egy szobai antennára, de mobil eszköz esetén akár egy 10 centiméteres botantennával is tökéletes minőségben foghatók lesznek a műsorok.

A jelenlegi kutatások eredményei szerint ahhoz, hogy Magyarország 80 százalékán elérhető legyen a digitális televízió szolgáltatás, a jelenlegi eszközök hatékony felhasználása mellett is legalabb 20 milliárd forint értékű beruházásra lesz szükség. A konferencián Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) politikai államtitkára elmondta, a kormány többféle módon is támogatja az új technológiák elterjedését, s azt is elképzelhetőnek tartja, hogy talán már jövőre hoz egy olyan határozatot, amely előmozdítja a technológia magyarországi elterjedését. Az Antenna Hungária 1999-ben indította be első kísérleti digitális televíziós adását Budapest területén, majd 2001 októberében üzembe helyezte az első hazai digitális adóberendezést. A vállalat tervei szerint a kormányzati döntést követően első lépésként 2004-től beindulhat Budapesten és 20-30 kilométeres körzetében a sugárzás, amelyet 2006-2008 között fokozatosan terjesztenek majd ki az ország többi területére. Az analóg sugárzás a jelenlegi várakozások szerint valószínűleg csak 2012 után szűnhet meg Magyarországon.