Egér és billentyűzet egyben

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók olyan technológiát dolgoztak ki, mely feleslegessé teszi a hagyományos egér és billentyűzet használatát. Az új interfész érintőfelülete videokameraként viselkedik, amely rögzíti a felületét érintő tárgyak mozgását.
Vágólapra másolva!

Az érintéseket a beágyazott processzor egy algoritmus segítségével a számítógép számára érthető parancsokká alakítja át. Az egérmentesítő technológiát eredetileg a Delaware-i egyetemen Wayne Westerman tanársegéd ötlötte ki, aki öt évig dolgozott a gyakorlati projekten társával, John Eliasszal. Az iGesture-nek nevezett interfészre alapuló termékek ma már kereskedelmi forgalomban is kaphatók.

Forrás: ORIGOA rendszer használata könnyű, finom mozdulatokat igényel, egy fájl megnyitásához például úgy kell elfordítani kezet, mintha egy befőttes üveg fedelét csavarnánk le. A megnyitott ablak méretének nagyításához vagy kicsinyítéséhez a felhasználó csak kinyújtja vagy behúzza az ujjait. Elias szerint a rendszer használata 3-4 hét alatt elsajátítható, de vannak olyanok, akik képtelenek használni a technológiát. Ennek ellenére a professzor meg van arról győződve arról, hogy a rendszer megváltoztatja a számítástechnikai metódusok felhasználását, ezért azt javasolja a szoftverfejlesztőknek, kezdjenek hozzá olyan alkalmazások építéséhez, amelyek kihasználják ezt a technológiát.

www.fingerworks.comhttp://www.fingerworks.com

Westermanék cége, a FingerWorks az érintőfelületetet külön termékként értékesíti, valamint többek közt egy olyan megoldás kereteiben is, mely használata során a felhasználónak nem kell levennie a kezét a billentyűzetről, ha gépelésről egérhasználatra vált. Az alapot képező érintőfelülethez a cég weboldalán rövid animációkkal illusztrált használati utasítás nyújt segítséget.