Eltérő értelmezések

Vágólapra másolva!
A kormány homlokegyenest ellentétesen értelmezi az elektronikus hírközlési törvény több pontját, mint az alternatívok és több internetszolgáltató.
Vágólapra másolva!

Az elektronikus hírközlési törvény tervezete kapcsán az elmúlt héten napvilágot látott közlemények csak ártanak az információs társadalom kialakulásának - fogalmazott egy sajtóbeszélgetésen Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára, utalva az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE), valamint a Freestart, a Freeweb és az Index által jegyzett közleményekre. Az ATSZE borúlátóan nyilatkozott a törvénytervezetről, és azt jelezte előre, hogy annak semmilyen hatása nem lesz a jelenlegi piacra.

Az ingyenes internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatók jelenlegi formájában aggályosnak tartják a tervezetet. Véleményük szerint az EHT szakmai egyeztetés utáni, eredeti változata valós piaci versenyt teremthetett volna a telefonos internethívások piacán, a szeptemberi közigazgatási egyeztetés után azonban a törvény több ponton is megváltozott, s a mostanra kialakult formájában nem segíti az EU-előírásoknak megfelelő piaci verseny kialakulását.

Pataki szerint nem történt változás a tervezetben az internetmodelleket illetően, tehát semmi nem indokolja az áremelkedést. Az összekapcsolási díjak 2004 májusára az európai szintre csökkennek, továbbá lesznek a jövőben átalánydíjas nagykereskedelmi internetes ajánlatok. A helyettes államtitkár kiemelte: az Európai Bizottság szakemberei teljes mértékben EU-konformnak ítélik a törvényjavaslatot.