Műholdas navigáció az autóban

Vágólapra másolva!
Manapság már nem luxus a GPS: egyre több a hardver, csökkenek az árak, s egyre bővülnek, szaporodnak Magyarország elektronikus térképei. Cikkünkben bemutatjuk a beépíthető autós és kézi navigáció legnépszerűbb termékeit.
Vágólapra másolva!

Sajnos jelenleg még egyetlen gyári autós navigációs berendezés sem alkalmas magyarországi tájékozódásra. Az autógyártók a drága, egyedi fejlesztések helyett kész megoldásokat vásárolnak, melyek többnyire a NavTech vagy a TeleAtlas térképeire épülnek. E cégeknek viszont nincs Magyarország térképe, s csak 2005-re várható, hogy megjelenik az első, egyelőre csekély információtartalmú, de legalább az országos főúthálózaton és Budapesten már navigálásra alkalmas változat.

Addig sem maradunk azonban helymeghatározás nélkül, hiszen - pénztárcánknak és szükségleteinknek megfelelően - az off-board, vagyis utólag beépített kézi eszközök és szoftverek széles skálájából válogathatunk. Cikkünkben áttekintjük a piaci kínálatot, szemezgetünk a rendelkezésünkre álló eszközökből, felmérjük ezek tudását, használhatóságát.


Eszközök és szoftverek

Geocaching - High-tech kincsvadászat/techbazis/internet/20020404geocaching.htmlGPS-linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/tudomany/termeszettudomany/ur-_es_foldtudomanyok/terkepeszet/GPS/

A GPS-alapú navigációhoz szükségünk van egy GPS-vevőre, megjelenítőre, valamint egy térképeket tartalmazó szoftverre. Ez utóbbi hiányában csak földrajzi koordináták birtokában leszünk, melyek - térkép nélkül - a nagyvárosi forgalomban, vagy az országutakon nem sok információt hordoznak.

Autós GPS-vevőnk lehet beépített vagy kézi eszköz: előbbi előnye, hogy a tápellátása állandó és a vevőt láthatatlanul is elhelyezhetjük, utóbbié pedig, hogy akár túrázás közben is használhatjuk. Az általában monokróm vagy színes LCD megjelenítő a térképszoftver és a GPS-vevő együttműködésével meghatározott térképrészletet tesz láthatóvá. Természetesen van olyan készülék, amely egyben tartalmazza a GPS-vevőt, a megjelenítőt és a térképszoftvert.