Erin Brockovich főnöke a .biz domainek kiosztása ellen

Illegális lottónak nevezik az új, .biz végződésű domainek sorsolási rendszerét azok a vállalkozók, akik beperelték a .biz alá regisztrációt végző NeuLevelt. A cég ugyanis pénzt kér azoktól, akik részt akarnak venni a túljelentkezés miatt szükséges sorsoláson - függetlenül annak eredményétől.

A cégeknek szánt .biz végződés bevezetésére októberben kerül sor. A felsőszintű domain alá a NeuLevel jogosult regisztrálni a jelentkezőket, és már most lehetőséget kínál a kívánt nevek előjegyzésére.

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel gyakran előfordul, hogy több hasonló nevű vállalat pontosan ugyanarra a domainnévre vágyik. Közülük sorsolás útján választják majd ki azt az egyet, amelyik megkaphatja az adott nevet. A NeuLevel 2 dollárt kér minden egyes jelentkezőtől, függetlenül attól, hogy az igénylés sikeres lesz-e, vagy sem.

A módszer ellen ketten indítottak eljárást: David Smiley, egy arzonai lemezlovas, és a Los Angeles-i Skyscraper Productions, amely több vállalkozást is működtet. A felperesek szerint a díj szedése nem csupán illegális, de részrehajló is, mert a pénzes vállalatok növelhetik az esélyeiket, ha több nevezést adnak le.

A NeuLevel mellett további vádlottakként szerepel az ügyben az internetes nevek rendszerét felügyelő ICANN, és olyan hatalmas regisztrációs vállalatok is, mint a VeriSign és a Register.com.

A felperesek ügyvédje Derek Newman, aki korábban az oklahomai bombamerénylő Timothy McVeigh kivégzését közvetíteni akaró vállalatot képviselte a bíróság előtt. Munkáját Edward Masry segíti, akit az Erin Brockovich című, megtörtént eseményeken alapuló film tett híressé - a filmben és a valóságban is az ő ügyvédi irodájának dolgozott Erin.

(ZDNN)