Bár az Apple készen áll a QuickTime 6 multimédia-architektúrával, az MPEG--4 szabvány körüli jogi kérdések miatt a bemutató egyelőre várat magára.

A QuickTime 6 multimédia-alkalmazás, kiegészülve az Apple új QuickTime Streaming Server 4.0 és QuickTime Broadcaster szoftvereivel, első ízben kínál teljes körű megoldást MPEG-4 tartalmak sugárzására. Bár a QuickTime 6 szoftver teljesen elkészült már, az Apple elhalasztja a nyilvános bemutatót, amíg az MPEG-4 tömörítés használata körüli licensz-jogi kérdéseinek tisztázódnak.

Az MPEG-LA (az MPEG-4 tömörítéshez kapcsolódó szabadalmak bírtokosainak legnagyobb csoportja) által javasolt licensz-szerződés tervezete szerint nem csak az MPEG-4 kodekek fejlesztőinek - mint például az Apple is - kellene díjat fizetniük, hanem azoknak a tartalom-szolgáltatóknak is, akik MPEG-4 tömörítéssel kívánnak műsort sugározni. A január 31-én publikált javaslat értelmében az MPEG-4 eljárást licencelők - az évi 1 millió dolláros "alapdíj" mellett - minden termékükért 25 cent jogdíjat fizetnének

Az Apple egyet ért azzal, hogy jogdíjat fizessen az MPEG-4 kodek beépítéséért a QuickTime 6 szoftverbe, de nem hiszi, hogy a szabvány sikeres lehet a piacon, ha a digitális műsorok tulajdonosainak is fizetniük kell a kodek használatáért.

A QuickTime hatodik verziója MPEG-4 kodekkel és Flash-támogatással érkezik, emellett a rendszer támogatja többek közt a természetes beszédet reprodukáló CELP kodcket is és megfelel az Internet Streaming Media Alliance 1.0-ás (ISMA 1.0) előírásainak.

Korábban:

MPEG-4: a jövő zenéje

Népszerű a QuickTime Player

Megjelent a QuickTime 5