A PS2 továbbra is jobban megy az Xboxnál

Az eladási mutatók szerint beigazolódott az elemzők várakozása: a Microsoft játékkonzolja nem veszélyezteti a Sony konzolpiaci pozícióját.

A Sony szórakoztató elektronikai divíziója (SCEI) az idei pénzügyi évben 20 milliós PlayStation 2 forgalommal számol, ez a szám több mint kétszerese annak, mint amekkora forgalmat a Microsoft az idén Xbox konzoljának forgalmával kapcsolatban jósolt. A Microsoft számára nem sikerült, hogy letaszítsa a trónról a Sonyt, ám a vállalat rendkívül jónak tartja az "erős második" helyezést is.

Ez év júniusáig a Microsoft 3,5-4 millió Xbox értékesítésére számít, ami éppen a japán piac vártnál gyengébb szereolése miatt kevesebb a tervezettnél. Emellett a vártnál rosszabb volt a fogadtatás Európában is, ezért a a cég 35 százalékos árcsökkentésre kényszerült az öreg kontinensen. Lehetséges, hogy hasonló lépésre kerül sor Japánban is, ahol kulcsfontosságú, hogy a konzol jól szerepeljen, hiszen ott dolgoznak a szigetország játékfejlesztőit a legjobbak között jegyzik és a konzol jövőbeli sikerében döntő szerepet játszik a hozzáférhető szoftverek mennyisége és minősége. 

Jelenleg a Microsoft azzal számol, hogy 2003 júniusáig 9-11 millió Xboxot sikerül forgalomba hozniuk. Ezzel szemben a PS2-ből az első 13 hónapban - vagyis 2001 márciusának végéig - 10,6 millió darabot sikerült eladnia a Sonynak, további fél év után a szám már elérte a 19,6 milliót. Az SCEI úgy látja, hogy a piac még mindig nő, bár az ütem jelentősen csökkent.

Korábban:

Felmondott az Xbox tervezője

Visszaesik az Xbox gyártása

Xbox: a dobozba zárt végtelen