A PC bosszúja

Az elején még brutálisan gyors számítógépünk idővel idegesítően lassú lesz. Újat veszünk, de a régitől is meg kellene szabadulni. Az egykori csoda már csak nyűg marad. Nem is gondolnánk, mennyire.

A jelek szerint újratuningolt gép lassan már csak annak kell, aki ingyen kapja. Az elektronikus hulladék feldolgozására szakosodott amerikai cégek eddig úgy szabadultak meg a leselejtezett gépektől, hogy a jobbakat eladták. Nemrég még hároméves konfigurációra is volt kereslet, ma már, a feldolgozási sebesség meredek növekedésével két-, sőt egyéves időszak is elég ahhoz, hogy a gép csupán filléreket érjen. Ez pedig nem jó a PC-t leselejtező amerikai cégeknek, mert ha a gépet már biztosan nem lehet értékesíteni, akkor többet -gépenként esetleg 50 dollárt is - ki kell fizetniük a hulladék-feldolgozó társaságoknak az átvételért. És így jutunk el a legnehezebb kérdéshez: mi legyen azokkal az alkatrészekkel, amelyek már senkinek sem kellenek?

Az ausztráliai Computerworld egy hónappal ezelőtti körképe lesújtó eredménnyel zárult: az ausztrál kis- és közepes IT-cégeknek elképzelésük sincs, mit kezdjenek az ilyenfajta hulladékkal. Egy vidámpark rendszergazdája szerint az évente kiselejtezett néhány PC-t igyekeznek az alkalmazottaknak eladni. Ha nem sikerül, egyszerűen a kukába dobják a gépeket. Richard Hogg, az Australian Computer Society elnöke egyetért azzal, hogy az informatikai hulladék kérdését rendezni kell, de nem tudott véleményt mondani arról, hogy ez a kormány feladata lenne-e vagy az iparágnak kellene valamilyen megoldást találnia.

(A teljes cikk a Computerworld-Számítástechnika október 1-jén megjelenő, 40. számában olvasható.)