Folytatódik Brüsszel és a Microsoft mérkőzése

Az Európai Bizottság a héten több fél meghallgatásával folytatja a Microsoft antitröszt-perének hosszúra nyúló vizsgálatát. Ezúttal a kisebb teljesítményű szerverszoftverek kerülnek terítékre.

Ezen a héten három napon keresztül folynak a meghallgatások a Brüsszel által a Microsoft ellen folytatott vizsgálatban. Szerdától péntekig az Európai Bizottság illetékesei a vállalat és több rivális szoftvergyártó képviselőit hallgatják meg - tudósított a Reuters. A hírügynökség bizottsági forrásokra hivatkozva közölte: a szerdai napon a Microsoft cáfolta a vádakat, miszerint monopolhelyzet-közeli pozícióban lenne a kisebb teljesítményű szerverszoftverek piacán. A bizottság szerint a Microsoft ezen a piacon azzal sérti meg a tisztességes verseny szabályait, hogy az asztali gépek operációs rendszereinek piacán élvezett uralkodó pozícióját kiterjeszti a kisebb teljesítményű szerverekére. Ezt azzal éri el, hogy visszatartja vagy csak nagyon szelektíven osztja meg a PC-k és a szerverek közötti csatolókra vonatkozó technikai információkat más érdekelt cégekkel, elsősorban az alternatív szerverek gyártóival. Így a Windows valamelyik verzióját futtató PC-k hálózatán ez utóbbiak termékei nem versenyezhetnek egyenlő feltételekkel.

A piaci szegmensben a Microsoft részesedése folyamatos emelkedést mutatott az elmúlt évek során, a vállalat azonban szerdán tagadta azokat a vádakat, miszerint ez tisztességtelen piaci magatartásának lenne betudható. A cég képviselői csütörtökön újabb meghallgatásokon vesznek részt, ezt követően pedig több más szoftvergyártó - így például a Novell és a Sun - járul a bizottság elé.

Várakozások szerint a végső döntés 2004 közepén születhet meg, az amerikai céget elmarasztalása esetén igen nagy összegű bírsággal sújthatják. Ennek lehetséges nagyságrendjét azonban bizottsági illetékesek nem hajlandók megbecsülni, mert ez sok tényezőtől - köztük a visszaélések időtartamától és súlyosságától, az adott cég piaci részesedéséről és más körülményektől - függ. A Microsoft ugyanakkor a luxemburgi Európai Bíróságon megtámadhatja a bizottság döntését, ami további évekkel nyújtaná el a már három éve húzódó ügyet.

Brüsszel szintén trösztellenes vizsgálatokat folytat a Microsoft ellen az asztali operációs rendszerek terén. A legutóbbi panaszt idén februárban a Computer and Communications Industry Association (CCIA) nyújtotta be az Európai Bizottság versenybiztosához, Mario Montihoz. A beadvány a korábbi Windowsok elleni vádakhoz hasonlóan azt panaszolja be, hogy a Microsoft a különböző szofverek - így a médialejátszó - Windows XP operációs rendszerbe  való integrálásával lehetetlenné teszi a tisztességes versenyt az asztali OS-ek piacán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK