Emberi gyengeségekre építenek a netes csalók

Vágólapra másolva!
A számítógépes csalók ma már egyre nagyobb számban az emberi gyengeségeket igyekeznek kihasználni, és kevésbé építenek a technológia hiányosságaira - hívják fel mind gyakrabban a figyelmet informatikai szakemberek.
Vágólapra másolva!

A Clearswift brit informatikai biztonsági szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a vírusok és a kémprogramok terjesztői, valamint a csalók az emberek vágyait, félelmeit, hiszékenységét és bizalmát kihasználva próbálják rászedni áldozataikat. Az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele szerint a Clearswift összesen mintegy 19 ezer kéretlen e-mail-üzenetet vetett alá részletes elemzésnek, megállapítva, hogy a nemkívánatos levelek egyre nagyobb hányada épít az emberek rászedhetőségére. A cég által megvizsgált kéretlen üzenetek 47 százaléka különféle gyógyszereket és gyógytermékeket ajánlott a címzettek figyelmébe. Ez a "szociális machinációnak" nevezett taktika az elemzők szerint komoly veszélyt jelent az internet biztonságára.

Míg egyes üzenetek az emberek vágyaira apellálva jutányos áron kínálják megvételre a legújabb "Rolex" karórát, addig mások az ismertebb webhelyek és bankok üzeneteinek sajátosságait és külalakját imitálva igyekeznek kihasználni az emberek naivitását. Ez az úgynevezett internetes adathalászat arra megy ki, hogy a gyanútlan felhasználóktól kicsalják bizalmas banki adataikat. A gondosan megformált, külső jegyeiben is megtévesztő üzenetek egy része pedig arra próbálja meg rávenni a címzettet, hogy rákattintson a megadott linkre vagy a rosszindulatú programot tartalmazó mellékelt fájlra. Míg egyes e-mailek tárgya könnyen szemet szúrhat és gyanút ébreszthet, addig sok furfangon nem könnyű átlátni.

Az internetbiztonsággal foglalkozó szakértők az ünnepi időszak közeledtével azt javasolják a felhasználóknak, hogy ne csak az e-mailek, hanem a gyanús elektronikus képeslapok esetében is legyenek elővigyázatosak. A Gartner kutatócég november elején közzétett felmérése ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező években nem a technológia sebezhetősége, hanem az emberek becsaphatósága jelenti majd a legnagyobb biztonsági problémát.

ITTK Infinit