Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Gyorsan terjed a digitális tévé Ausztriában

Vágólapra másolva!
Az ORF előrejelzése szerint várhatóan megduplázódik a jövő év végére a digitális televíziós adások vételére alkalmas készülékek száma Ausztriában.
Vágólapra másolva!

Andi Gall, az ORF műszaki igazgatója arról tájékoztatta a sajtót, hogy a felmérések szerint már naponta mintegy ezer digitális dekódert helyeznek üzembe a 8,14 milliós Ausztriában, ahol becslések szerint már 400 ezer ilyen készülék biztosítja a digitális tévézés lehetőségét. A szakértők arra számítanak, hogy a jövő év végére 800 ezerre nő a digitális tévéadások vételére alkalmas berendezések száma a lakosság tulajdonában.

A digitális televíziózás terjedése komoly nehézségeket okozhat a hirdetési piacon az ORF számára, hiszen számtalan olyan német tv-adó is konkurenciát jelent majd az állami televíziónak, amely eddig csak a kábeltelevíziós hálózaton jutott el az osztrákokhoz. E csatornák hirdetési díjai már most is jóval alacsonyabbak az ORF által megszabottnál. Az ORF máris bejelentette, hogy kiegészítő kapacitást bérelt az Astra digitális műholdon, és ezzel javítani tudja az adások kép- és hangminőségét is.

A hazai helyzet

Mint ismeretes, Magyarországon az Antenna Hungária idén októberben kezdte meg digitális földfelszíni televíziós műsorszórást (DVB-T). A digitális tévé itthon egyelőre kísérleti üzemben érhető el a fővárosban és Kab-hegy térségében mintegy 3 millió ember számára. A hagyományos televíziónál sokkalta jobb kép- és hangminőségben jelenleg az mtv1, az m2 és a Duna TV műsora fogható ingyenesen, de a szabályozási kérdések tisztázása után várhatóan az RTL Klubbal és a TV2-vel bővül a kínálat. Bár a hazai piacon egyelőre unikumnak számítanak, televízióhoz csatlakoztatható ún. set top boxon keresztül a jelenlegi készülékek is képessé tehetők a digitális adás vételére.

Az Antenna Hungária várakozásai szerint 2010-2013-ra az ország teljes területén megvalósul a digitális műsorszórás, ám addig az analóg műsorszórással párhuzamosan működik majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről