Politikai töltet az új magyar vírusban

A hétvégét követően továbbra is agresszíven terjed az interneten a Zafi.b magyar készítésű vírus. Hasonlóan elődjéhez, ez a kártevő is politikai tartalmú üzenetet rejt kódjában, és támadást indít a parlament.hu weboldal ellen.

A Zafi.b múlt hét közepén bukkant fel először, hogy aztán a hétvége utolsó napjaira igen erőteljesen tudjon terjedni a hazai internetezők körében. Mint ahogy arról beszámoltunk, a kártevő e-mailek mellékleteként és megosztott fájlok segítségével terjed, a levél szövegében különböző nyelveken írott üzenet szerepelhet. Legtöbb esetben virtuális képeslap megtekintésére szólítja fel a felhasználót, de ingyenes SMS-küldő szolgáltatás reklámszövegét is küldheti. A kártevő kísérletet tesz bizonyos antivírus- és tűzfal-termékek futásának leállítására, illetve a mappájában levő programfájlokat lecserélheti saját magára.

Az F-Secure globális statisztikája szerint a hétfőn terjedő kártevők 44%-át a Zafi.b tette ki. A vírus már nem csupán magyar nyelvű üzenetekben terjed, ezért elterjedtsége nagyságrendekkel felülmúlja elődjét - véli a finn vírusbiztonsági cég. A kártevő megjelenésének időpontja nem véletlenül esett az EP választások hétvégéjére, hiszen a spam és vírusok által terjesztett üzenetek hatékony fegyvernek tűnnek a kampánycsend kijátszására. Erre már láthattunk példát, hiszen a napokban jelent meg a Sober.H is, amely német nyelvű szélsőjobboldali idegengyűlölő üzeneteket küldött szét.


Támadás a parlament.hu ellen

A Zafi új variánsa - hasonlóan elődjéhez, az áprilisban "képeslapvírusként" elhíresült Zafi.a-hoz - kódjában politikai tartalmú üzenetet  rejt, melyet működésbe lépését követően egy hónappal jelenít meg a fertőzött számítógépen. A kártevő emellett több hazai weboldal ellen túlterheléses támadást indít: a célpontok között vírusbiztonsági társaságok webhelyei mellett a www.parlament.hu is szerepel, mely hétfő délelőtt nem volt elérhető.

A McAfee informatikai biztonsági társaság hétfőn a korábbinál magasabb veszélyessági kategóriába sorolta a kártevőt. Érdekesség, hogy a Zafi.b már Ázsiába is eljutott: Dél-Koreában eddig több ezer jelentés érkezett felbukkanásáról. Biztonsági szakértők a megszokott módon a fokozott elővigyázatosságra és a vírusirtó programok frissítésére hívják fel a figyelmet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK